En pakke cigaretter stiger til 60 kroner

FINANSLOV: Støttepartierne fik cigaretprisen op på 60 kroner, men må acceptere, at prisstigningen først er fuldt indfaset i 2022. Desuden kommer der afgifter på væsker til e-cigaretter og bedre kontrol med salg af cigaretter og nikotinprodukter til mindreårige.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Det bliver markant dyrere at være ryger.

Som en del af finansloven hæver regeringen tobaksafgiften af to omgange, så en gennemsnitlig pakke cigaretter først stiger til 55 kroner og to år senere til 60 kroner.

"Det kommer til at betyde rigtig meget for folkesundheden, når færre unge begynder at ryge. Det er også vigtigt for at modvirke ulighed i sundhed, da rygning har en social slagside," siger en glad Stinus Lindgreen (R).

Sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) fortæller, at det har været afgørende for Enhedslisten, at prisen fik et hop op, og at man samtidig satte ind med hjælp til rygestop til socialt udsatte:

Vi kan se, at flere unge damper og derved bliver afhængige af nikotin. Det øger risikoen for at begynde at ryge senere, så det skal vi handle på.

Stinus Lindgreen (R)
Sundhedsordfører

"Et markant løft af prisen er en forudsætning for at få nedbragt uligheden i sundhed. Samtidig har det været vigtigt for os at sikre en målrettet og gratis rygestopindsats for socialt udsatte," siger han.

S lagde op til mindre stigning
Prisstigningen er et resultat af det pres, en lang række partier i Folketinget har lagt på den nye regering efter valget.

Socialdemokratiet lagde i sit finanslovsudspil op til, at prisen skulle lande på 50 kroner. 

Aktører på sundhedsområdet slog i den forbindelse fast, at det ikke er nok til at sikre en ordentlig forebyggelseseffekt:

"Det er helt, helt utilfredsstillende," sagde direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker dengang til Altinget.

Han glæder sig nu over, at det lykkedes regeringens støttepartier at forhandle en større prisstigning hjem:

"Det er vi utroligt glade for. Den store og mærkbare stigning på prisen vil være med til at forhindre, at vores børn og børnebørn havner i samme tobaksafhængighed som tidligere generationer."

Såvel Kræftens Bekæmpelse som Lægeforeningen kaldte op til forhandlingerne en prisstigning på under 60 kroner ”uacceptabel” og pointerede, at prisen skulle stige i ét hug.

"Vi kunne have ønsket os en stigning til 60 kroner i et hug. Men vi anerkender, at forligspartierne har taget et stort skridt på vejen mod færre unge rygere," siger Jesper Fisker. 

Formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, glæder sig også over aftalen:

”Højere priser vil give i tusindvis af flere gode leveår, så det er et kæmpe fremskridt – også selvom det ikke blev en pris på 90 kroner, som vi stadig arbejder for,” siger Andreas Rudkjøbing.

Bedre kontrol
Foruden et godt ryk opad på prisen vil regeringen styrke kontrollen med, at butikker overholder aldersgrænserne for salg af tobaksprodukter. Derfor afsættes der 5 millioner kroner årligt til Sikkerhedsstyrelsen, som står for kontrollen. Det er 10 gange så meget, som Sikkerhedsstyrelsen i dag har til kontrol af aldersgrænserne på tobak og alkohol.

Sikkerhedsstyrelsen vil som en del af den styrkede kontrolindsats også kunne kontrollere for ulovligt salg af blandt andet alkohol, tyggetobak og e-cigaretter til mindreårige.

Aftalen om en styrkelse af kontrollen er en del af den handleplan mod rygning, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i øjeblikket forhandler med Folketingets sundhedsordførere.

Også på et andet punkt er det lykkedes regeringens støttepartier at få afsat penge til handleplanen. Det drejer sig om midler til gratis hjælp til rygestop til socialt udsatte.

Endelig kom Radikale igennem med forslaget om afgifter på væsker til e-cigaretter på 2 kroner pr. ml, så 10 ml væske til e-cigaretter vil koste cirka 50 kroner.

"Vi kan se, at flere unge damper og derved bliver afhængige af nikotin. Det øger risikoen for at begynde at ryge senere, så det skal vi handle på," siger Stinus Lindgreen om afgiften, der skal træde i kraft 1. juli 2022.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00