Enhedslisten og Alternativet: Uansvarlig skatterabat til Mærsk

NORDSØAFTALE: En ny aftale om udvikling af Nordsøen får kritik af Enhedslisten og Alternativet.

Foto: Colourbox
Amalie Bjerre Christensen

Regeringens nye aftale med A.P Møller-Mærsk, der skal sikre fortsat udvinding af olie- og gasressourcerne i Nordsøen, møder kritik fra Enhedslisten og Alternativet.

Partierne er de eneste to folketingspartier, der står uden for aftalen, som regeringen har indgået med Mærsk.

Ifølge Alternativet sikrer aftalen "kæmpe milliardstøtte" til Mærsk og en "klækkelig klimaregning", som miljøet må betale.

"Det er simpelthen oldnordisk at give skatterabatter for at sikre udvinding af fossile brændsler, hvoraf langt hovedparten burde blive i undergrunden, hvis man tager truslen fra klimakrisen alvorligt,” siger Christian Poll, klima- og energiordfører for Alternativet.

Foto: Martin Sylvest/Scanpix.dk

”Hvis der skal udvindes olie i Nordsøen, skal det ske på kommercielle vilkår, ikke med massive skatterabatter i milliardstørrelsen. Alt andet er mangel på respekt for fremtidige generationers ret til at leve i en tryg og sikker verden uden katastrofale klimaforandringer,” tilføjer han.

Læs også: Regeringen indgår ny aftale med Mærsk om Nordsøen

Staten går glip af milliarder
Ifølge Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, går staten glip af de milliarder, som forligspartierne investerer i aftalen.

”Det er helt urimeligt, at Mærsk igen skal have foræret milliarder fra fælleskassen, som vi i stedet kunne bruge på at udvikle vores samfund, vores velfærd eller investere i grønne arbejdspladser. Selskaberne i Nordsøen betaler i forvejen for lidt i skat, og har i forvejen tjent meget mere end det var forventet ved den sidste aftale i 2003,” siger Pernille Skipper i en pressemeddelelse.

”Man må efterhånden konstatere, at der gælder nogle helt andre regler for Mærsk, end der gør for alle andre selskaber i det her land. Hvem andre kan gå derfra med milliarder, hver gang de er til møde om deres skat?" fortsætter hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Pernille Skipper

Formand for Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL), politisk kommentator
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024