Enhedslistens top vil lukke revolutions-flanken

DEMOKRATI: Enhedslisten skal én gang for alle fri af beskyldninger for at være antidemokrater, lyder en indstilling fra en lang række prominente navne i partiet.
Lørdag eftermiddag skal Enhedslisten debattere demokrati og revolution.
Lørdag eftermiddag skal Enhedslisten debattere demokrati og revolution.
Hjalte T. H. KragesteenMorten Øyen

Forslaget skal slå fast, at Enhedslisten vil udvikle og ikke indskrænke demokratiet. Det skal cementere, at debatten fra sidste sommer ikke har gang på jord.

Pernille Skipper
Næstformand i Enhedslistens folketingsgruppe
Fakta
Enhedslistens 24. årsmøde finder sted i Kulturkaj Docken på Østerbro i København. Årsmødet startede fredag eftermiddag og slutter søndag kl. 13.

Enhedslisten skal ikke længere kunne beskyldes for at være gammelkommunister, der på udemokratisk vis vil omstyrte det danske samfund.

Det mener en stor gruppe medlemmer med prominente navne som Pernille Skipper, Stine Brix, Mikkel Warming, Pelle Dragsted og Søren Søndergaard i spidsen. Gruppen vil have Enhedslistens årsmøde til at vedtage, at partiet beskytter demokratiske frihedsrettigheder.

”Forslaget skal slå fast, at Enhedslisten vil udvikle og ikke indskrænke demokratiet. Det skal cementere, at debatten fra sidste sommer ikke har gang på jord,” siger næstformand i folketingsgruppen, Pernille Skipper.

I kølvandet på sidste års skatteaftale langede Socialdemokraternes Henrik Sass Larsen ud efter partiet og kaldte Enhedslisten for et ”ekstremt” parti, der ønsker sig et klasseløst kommunistisk samfund. Derefter fulgte en offentlig debat, hvor medlemmer af partiet blandt andet fortalte, at danskerne stadig måtte eje sin tandbørste, når revolutionen kom.

Det har ikke været den eneste gang, partiets formuleringer om revolution er blevet kritiseret. Også under den seneste valgkamp kaldte Nick Hækkerup (S) Enhedslisten for er et regulært ”gammelkommunistisk parti”.

At forslaget er kontroversielt i partiet manifesteres ved, at der er indkommet hele 13 ændringsforslag, hvor flere går på, at den del der handler om ”frie og demokratiske valg” skal udelades.

En begrundelse lyder, at ”Enhedslisten gennem hele sit politiske virke har slået fast, at valghandlingerne i Danmark pt. ikke kan betegnes som frie og demokratiske.”

Forslaget debatteres og kommer til afstemning lørdag eftermiddag.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

Mikkel Warming

Næstformand, Boligselskabet AKB, København Politisk konsulent, Socialpædagogerne Nordsjælland, Formand for Askovfondens bestyrelse
ba i forvaltning (RUC 1994)









0:000:00