Enigt EU-udvalg vil gøre det muligt at retsforfølge DF-profil

RETSSAG: EU's retsudvalg opfordrer til at ophæve MEP Jørn Dohrmanns (DF) immunitet. De danske myndigheder vil sigte ham for ulovlig tvang, hærværk og brugstyveri.

Jørn Dohrmann (DF) beskyldes for ulovlig tvang, hærværk og brugstyveri.
Jørn Dohrmann (DF) beskyldes for ulovlig tvang, hærværk og brugstyveri.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Claudia Steenhard

Retsudvalget i Europa-Parlamentet har mandag på et lukket møde indstillet, at DF-profilen Jørn Dohrmann skal have sin retlige immunitet ophævet.

Den endelige beslutning ligger hos Europa-Parlamentet, der i næste uge skal stemme om sagen. Men den danske parlamentariker har selv ønsket, at retten i Danmark skal tage stilling til hændelsen fra 2017, der ligger til grund for sagen.

Jørn Dohrmann kræves straffet for ulovlig tvang, hærværk og brugstyveri af de danske myndigheder som følge af en hændelse i april 2017, hvor Jørn Dohrmann med magt tog et kamera fra en tv-fotograf og i den forbindelse ødelagde kameraet.

Ulovlig tvang, hærværk og brugstyveri
Fotografen Birger Lund var kørt hen til Jørn Dohrmanns bopæl i forbindelse med optagelserne til DR-dokumentaren "DF og de skjulte bilag". 

Birger Lund har tidligere forklaret til Politiken, at Jørn Dohrmann tvang kameraet fra ham og nægtede at give ham det tilbage, før Lund havde tilkaldt politiet. 

Anklagemyndigheden besluttede i begyndelsen af året, at Dohrmann skulle sigtes for ulovlig tvang, hærværk og brugstyveri, fordi kameraet gik i stykker.

Parlamentets juridiske komité begyndte deres behandling af sagen i januar. Men jurister fra Rigsadvokaten, Statsadvokaten i Viborg og den lokale politikreds har arbejdet på sagen i over halvanden år.

Hvis EU-Parlamentet i næste uge stemmer for at hæve den danske parlamentarikers immunitet, kan sagen indledes i det danske retssystem.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Dohrmann

Fhv. MF og MEP for DF, nu aktiv i Moderaterne
Automatikmekaniker (1988)

0:000:00