Erdogan: EU skal åbne for tyrkisk medlemskab, hvis Sverige skal med i Nato

Hvis EU åbner for tyrkisk medlemskab, kan Tyrkiet åbne for at indlemme Sverige i Nato, lyder det fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, kort før Nato-topmøde i Vilnius. Opdateres.

Recep Tayyip Erdogan blev genvalgt som Tyrkiets præsident i maj 2023. 
Recep Tayyip Erdogan blev genvalgt som Tyrkiets præsident i maj 2023. Foto: Umit Bektas/Reuters/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

EU bør åbne for at Tyrkiet kan blive medlem, før det tyrkiske parlament kan godkende Sveriges ansøgning om at blive medlem af sikkerhedsalliancen Nato.

Sådan lød det fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, til et pressemøde i Istanbul Atatürk Lufthavn, kort før han drager mod Vilnius til Nato-topmøde.

"Først skal vejen åbnes for Tyrkiets EU-medlemskab, og så åbner vi for Sverige, ligesom vi har gjort for Finland," udtaler Recep Tayyip Erdogan i en tv-transmitteret tale ifølge AFP.

Præsidenten fortalte samtidig, at det var samme besked, han gav til USA's præsident, Joe Biden, over et telefonopkald søndag. Erdogan oplyser også, at han vil tale nærmere med Joe Biden om køb af F16-fly, men at det ikke hænger sammen med spørgsmålet om svensk Nato-medlemskab, skriver Reuters.

Mandag eftermiddag mødes Erdogan med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

Stort tema til topmøde

Netop Sveriges håb om at blive indlemmet i Nato bliver et af de store temaer til topmødet i Vilnius.

Både Sverige og Finland søgte om Nato-medlemskab sidste år i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine, og mens det nu er lykkedes for Finland at blive medlem, afventer Sverige stadig svar.

Indtil nu har Tyrkiet modsat sig svensk medlemskab, blandt andet fordi de mener, at Sverige støtter det forbudte kurdiske arbejderparti PKK. Flere hændelser med koranafbrænding i Sverige er også blevet kritiseret af tyrkerne.

Samtidig er det ikke første gang, at Tyrkiet forsøger at blive en del af EU. Landet søgte om medlemskab i 1987 og fik status som kandidatland i 1999. 

Men siden 2016 har forhandlingerne stået i stampe grundet en række demokratiske tilbageskridt i Tyrkiet og europæiske bekymringer om menneskerettighedssituationen.

Opdateres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Recep Tayyip Erdogan

Præsident, Tyrkiet (Retfærdigheds- og Udviklingspartiet, AKP) 2014-
Økonomi og administration fra Marmara Universitet, Istanbul 1981

0:000:00