Erfaren forsker bliver ny KU-rektor

NAVNE: Det er nu besluttet, hvem der skal overtage posten som rektor på Københavns Universitet efter Ralf Hemmingsen, og det bliver Henrik C. Wegener.

Københavns Universitet har fundet sin nye rektor.

Og det bliver prorektor på DTU, Henrik C. Wegener, oplyser Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Henrik Wegener er ph.d. i mikrobiologi fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole, som siden er fusioneret med Københavns Universitet. Derudover har han en mastergrad i offentlig ledelse og fungerer som en af EU-Kommissionens øverste forskningsrådgivere. Han har i de seneste fem år som prorektor på DTU haft ansvaret for forskning, forskningscentre, samarbejdsaftaler, internationale relationer med mere.

Henrik Wegener starter som KU-rektor 1. marts, når nuværende rektor Ralf Hemmingsen forlader posten efter 12 år.

Mest betydningsfulde universitet
Den kommende rektor glæder sig til at stå i spidsen for universitetet, som han kalder Danmarks mest betydningsfulde.

”Universitetet skal fortsat sikre samfundets behov for ny viden og dygtige kandidater. Kvalitet i uddannelse og grundforskning på højeste internationale niveau skal derfor stadig stå øverst på dagsordenen,” siger Henrik Wegener.

Læs også: Ralf Hemmingsen stopper som KU-rektor

Henrik Wegener er en internationalt anerkendt forsker inden for fødevaresikkerhed, antibiotikaresistens og bakterielle zoonoser, som er bakterier, som overføres fra dyr til mennesker.

Han peger på, at universitetet skal udvikles ved at satse på stor forskningshøjde, skarp prioritering, rekruttering af forskere fra hele verden samt inspirerende og krævende forskningsbaseret undervisning af international kvalitet.

”Og så skal vi selvfølgelig stadig have fokus på at varetage universitetets interesser udadtil og ikke mindst bevare uafhængigheden,” siger Henrik Wegener.

Modtog 26 ansøgninger
Københavns Universitet fik 26 ansøgninger til stillingen, og universitetets bestyrelsesformand Nils Strandberg Pedersen fortæller, at det var et bredt og stærkt ansøgerfelt. Men valget faldt på Henrik Wegener på grund af hans faglige og personlige kompetencer, og fordi han gennem sin karriere har skabt gode resultater, både som forsker og som leder.

”Han har sammenlagt 18 års erfaring som leder på alle niveauer. Han har stået i spidsen for store forandringsprocesser og er anerkendt for at arbejde gennem dialog og involvering af hele organisationen og for at nå i mål med de initiativer, han sætter i gang. Københavns Universitet får en leder, som både har et godt kendskab til universitetet, men som også har den udefrakommendes friske og nye syn på opgaverne,” siger Nils Strandberg Pedersen.

”Og så har han en forståelse for, hvordan man som universitet påvirker de forskningsmæssige rammevilkår og for vigtigheden af at beskytte universitetets integritet,” tilføjer han.

Forrige artikel Chefredaktører forlader BT efter sammenlægning Chefredaktører forlader BT efter sammenlægning Næste artikel Toplederklub manglede kontrol med økonomien Toplederklub manglede kontrol med økonomien