Erhvervstoppen konkurrerer, fagbevægelsen ruster op

MAGASIN: DI og Dansk Erhverv fører an i erhvervsorganisationernes kamp om interesser og medlemmer, mens erhvervslivet tilsammen giver fagbevægelsen baghjul.

DI er i særklasse, og kun KL har flere kontaktflader med den politiske proces. Her står DI-direktør Karsten Dybvad dog sammen med Claus Jensen fra Dansk Metal, som også er at finde blandt de mest politisk aktive organisationer. <br>
DI er i særklasse, og kun KL har flere kontaktflader med den politiske proces. Her står DI-direktør Karsten Dybvad dog sammen med Claus Jensen fra Dansk Metal, som også er at finde blandt de mest politisk aktive organisationer.
Foto: Hans Søndergaard/DI
Mads Bang

Størstedelen af de politisk aktive organisationer er enten erhvervsrepræsentanter eller faglige organisationer. 

Erhvervsorganisationerne fører sammenlagt an, og sammenlagt har erhvervsorganisationerne i toppen af listen 228 kontaktpunkter mere end de faglige organisationer. Det svarer omtrent til LO's antal kontaktpunkter. 

Det kan skyldes den skærpede konkurrence blandt erhvervsorganisationerne. Professor og forsker på området Peter Munk Christiansen mener for eksempel, at Dansk Erhvervs placering i toppen af listen er udtryk for, at organisationens langvarige stræben efter at være lige så slagkraftige som DI efterhånden begynder at bære frugt.

”De har brugt rigtig meget krudt på at blive et rigtigt alternativ til DI, og det er de i stigende grad blevet,” siger Peter Munk Christiansen.

Der har været et skred igennem en række år i forholdet mellem erhvervsorganisationer og faglige foreninger. Men de faglige organisationer har set det, og på en række felter har de oprustet, så jeg tror, man skal passe på med at undervurdere dem.

Lars Nielsen
Public affairs-direktør, PrimeTime

Men DI er stadig i en klasse for sig, når det gælder adgangen til den politiske beslutningsproces. Længere nede på listen er der dog plads til en håndfuld andre erhvervsorganisationer på nogle af de områ­der, hvor DI ikke står så stærkt. Dansk Byggeri, Finansrådet, Landbrug & Fødevarer og Håndværksrådet er alle blandt de 20 øverste.

Historisk betinget
En lang række faglige organisationer er også at finde blandt de mest aktive i den politiske arena. Blandt andet er Fagligt Fælles Forbund, 3F, at finde højt oppe på listen.

”Noget af det er historisk betinget. 3F har stolte aner helt tilbage til grundlæggelsen af fagbevægelsen, og de har en stor organisationsprocent på deres område,” siger Peter Munk Christiansen. Han peger desuden på, at selv om 3F tilsyneladende ikke har den største pengetank blandt interesseorganisationerne på listen, så kan det være misvisende.

”3F har rigtig mange penge lokalt og mange ansatte i de lokale afdelinger, så det er svært at vurdere, hvor mange ressourcer de faktisk har,” siger Peter Munk Christiansen.

Den historiske tradition for at søge indflydelse gør sig også gældende hos Metal, mens det omvendte ifølge Peter Munk Christiansen er tilfældet, når det gælder HK Danmark, som trods et stort medlemstal er nummer 20 på listen.

”HK har ikke samme tradition for at blande sig i politik, og generelt er der en lavere organisationsgrad i handels- og kontorfagene,” siger Peter Munk Christiansen.

”De har set det”
Public affairs-direktør i bureauet PrimeTime Lars Nielsen vurderer dog, at der er bevægelse i de faglige organisationer for samlet at stå stærkere.

”Der har været et skred igennem en række år i forholdet mellem ehvervsorganisationer og faglige foreninger. Men de faglige organisationer har set det, og på en række felter har de oprustet, så jeg tror, man skal passe på med at undervurdere dem,” siger Lars Nielsen.

Han mener, at fagbevægelsen spiller på mange strenge, og de seneste meldinger om at fusionere LO og FTF viser også, at der er overvejelser om, hvordan de faglige organisationer kan placere sig bedre. 

”Jeg tror, man skal passe på med at erklære dem døde og uden for indflydelse,” konstaterer Lars Nielsen.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00