EU-agentur med stor undersøgelse: Omdiskuteret sprøjtemiddel truer bierne

LANDBRUG: En udbredt gruppe af insektmidler er en risiko for bier, fastslår EU’s fødevareagentur i ny stor undersøgelse. DN kræver totalforbud. Landbruget og miljøminister Esben Lunde Larsen vil først nærlæse rapporten.

Den nuværende brug af et af verdens mest udbredte grupper af insektmidler – neonicotinoider – udgør en risiko for bier.

Det konkluderer EU’s fødevareagentur – EFSA – i ny rapport.

”De fleste anvendelser af neonicotinoid-pesticider udgør en risiko for vilde bier og honningbier,” skriver EFSA i en pressemeddelelse.

EFSA har undersøgt clothianidin, imidacloprid og thiamethoxam, der alle hører til gruppen af neonicotinoider, der bruges til at bekæmpe insekter i landbruget. Sprøjtemidlerne er reguleret i nogen grad, men bliver stadig anvendt. Brugen af pesticiderne er allerede reguleret i nogen grad, men de bliver stadig brugt. I Danmark er de blandt andet brugt til dyrkning af raps og roer, hvor det anvendes på frøet, som dermed bliver beskyttet, når planten skal spire.

DN kræver totalforbud
Thyge Nygaard, der er landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, kalder rapporten for ”en god dag for bierne”.

”Vi mener ganske enkelt, at de her giftstoffer er noget værre stads. Og derfor er jeg glad for, at EFSA siger klart, at risikoen for bierne er for stor,” siger han og fortsætter:

”Alle pile peger på, at det må føre til et totalforbud mod de tre neonicotinoider til udendørs brug.”

EU-Kommissionen har lagt et forslag frem, der lægger op til yderligere regulering af pesticiderne, og analysen fra EFSA er et led i den proces.

Minister og landbruget vil granske rapport
Den danske regering har meddelt, at den ikke vil stemme for et forbud, før der er påvist en risiko. Esben Lunde Larsen meddeler i et skriftligt svar til Altinget, at man nu vil gennemlæse EFSA’s vurdering grundigt.

”Jeg har bedt Miljøstyrelsen om at gennemgå den nye udmelding fra EFSA og vurdere, om den fagligt giver anledning til at ændre den danske holdning til brugen af neonikotinoider. Herefter kan regeringen vurdere, om det ændrer ved den danske holdning frem mod afstemningen,” skriver Esben Lunde Larsen.

Områdedirektør i Landbrug & Fødevarer Niels Peter Nørring er på linje med ministeren:

”Vi skal nu have tid til at kigge rapporten grundigt igennem for at se, om den kan relateres til danske forhold. Først herefter vil det give mening at tage stilling til, om der er behov for eventuelle stramninger af de danske regler. Hvis det viser sig, at der er et problem i Danmark, er vi selvfølgelig interesserede i at finde løsninger,” lyder det i en skriftlig kommentar.

Forrige artikel Gymnasier: Ghettoforslag er et skridt frem og et tilbage Gymnasier: Ghettoforslag er et skridt frem og et tilbage Næste artikel Gymnasier: Modstridende tendenser i regeringens ghettoudspil Gymnasier: Modstridende tendenser i regeringens ghettoudspil
Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

ANALYSE: Mette Frederiksen holdt en endnu en landsmodertale grundlovsdag, mens alle de øvrige partiledere forsøger at sparke den politiske debat i gang igen. Thulesen holdt en skarp tale, og DF har nu lagt sig fast på en udmeldelse af EU.