EU: Briterne får ikke et 'indre marked a la carte'

BREXIT: EU-landene er klar med deres plan for, hvordan en knap toårig overgangsperiode kan se ud, når briterne forlader EU-samarbejdet i 2019.

Bolden ligger på briternes banehalvdel, lyder det fra EU's chefforhandler, Michel Barnier, efter EU-landene mandag vedtog deres forhandlingsmandat for en overgangsordning mellem parterne, der vil lade briterne forblive under EU's regler til udgangen af 2020.
Bolden ligger på briternes banehalvdel, lyder det fra EU's chefforhandler, Michel Barnier, efter EU-landene mandag vedtog deres forhandlingsmandat for en overgangsordning mellem parterne, der vil lade briterne forblive under EU's regler til udgangen af 2020.Foto: /ritzau/AP/Geert Vanden Wijngaert
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Ingen handelsaftaler med tredjelande. Ingen plads ved forhandlingsbordet. Fuld efterlevelse af alle EU-regler under opsyn fra EU-Domstolen. Fuld indbetaling til EU-budgettet.

Sådan lyder vilkårene i forhandlingsmandatet for den overgangsordning, som den britiske regering har bedt om for at undgå, at virksomheder og borgere står i et regelvakuum, når Storbritannien forlader EU-samarbejdet med udgangen af den 29. marts 2019.

Mandatet blev blåstemplet mandag i Bruxelles blandt EU-ministrene i de 27 lande, der kommer til at udgøre Unionen på den anden side af den britiske exit. Det lægger op til at lade briterne forblive en slags skyggemedlem af Unionen i 21 måneder efter Brexit-dagen for på den måde at vinde tid til at forhandle en endelig aftale på plads om det fremtidige samarbejde mellem parterne.

Ingen a la carte
Rammerne for overgangsperioden skal nu forhandles med den britiske regering, der er kommet under stærkt pres på de indre linjer over vilkårene for overgangsperioden, der af nogle Brexit-fortalere ses som ydmygende.

Derfor har den britiske chefforhandler, Brexit-minister David Davis, ytret ønske om, at briterne kunne blive undtaget, hvis der kommer ny EU-lovgivning undervejs i overgangsperioden på områder, der er særligt følsomme for dem.

Det afviste EU’s chefforhandler, Michel Barnier, dog blankt efter mandagens møde.

”Alle beslutninger kommer til at gælde dem. Storbritannien må kende spillets regler og acceptere dem,” sagde Barnier, der afviste, at det kunne komme på tale, at briterne fik adgang til et ”indre marked a la carte”.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

 

Dokumentation

Overgangsordning: Her er EU’s mandat til chefforhandler Michel Barnier

  • I overgangsperioden vil briterne skulle leve op til alle EU’s regler
  • De vil ikke længere have en plads i EU’s institutioner eller ved forhandlingsbordene
  • Der skal være en slutdato på overgangsordningen. Den skal – i EU’s optik – løbe fra Brexit-dagen med udgangen af den 29. marts 2019 til udgangen af 2020.
  • Briterne vil være underlagt EU-Domstolen i overgangsperioden

Se hele mandatet her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michel Barnier

fhv. Brexit-forhandler for EU

0:000:00