EU fordømmer giftangreb på russisk dobbeltagent

GIFTANGREB: EU-landene støtter briterne og fordømmer det nervegiftangreb, der ramte England i begyndelsen af marts. Landene ser med stor alvor på briternes vurdering af, at Rusland sandsynligvis står bag, skriver de i en ny fælles erklæring.

"Vi står skulder ved skulder med briterne," lyder det fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).
"Vi står skulder ved skulder med briterne," lyder det fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

BRUXELLES: EU lover briterne "ubetinget solidaritet og støtte" som reaktion på det nervegiftangreb, der 4. marts ramte Salisbury i det sydlige England.

Sådan lyder det i en fælles erklæring fra de 28 EU-landes udenrigsministre, der mandag mødes i Bruxelles.

I samme erklæring skriver landene, at de ser med "ekstrem seriøsitet" på den britiske regerings vurdering af, at Rusland "højst sandsynligt" står bag giftangrebet, der på nu tredje uge har hospitalsindlagt en russisk dobbeltagent, hans datter og en engelsk politibetjent.

"Det ulovlige og hensynsløse angreb har truet mange borgeres liv," lyder det fra ministrene.

Udenrigsministrene skriver videre, at de er "chokerede over den offensive brug af enhver militær nervegift, der er udviklet af Rusland, for første gang på europæisk grund i over 70 år".

Boris Johnson: Russerne lyver
Rusland har afvist at tage noget ansvar for drabsforsøgene. Deres ambassadør i EU har i stedet insinueret, at briterne selv står bag angrebet.

Men den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, mener ikke, at der er sammenhæng i deres forklaringer.

"De russiske benægtelser bliver stadig mere absurde. Den ene gang sagde de, at de aldrig har fremstillet novichok (nervegift, red.), og en anden gang sagde de, at de har destrueret deres beholdninger," sagde Johnson ved sin ankomst i Bruxelles og fortsatte:

"Det er en klassisk russisk strategi om at skjule sandhedens nål i en høstak af løgne."

Samuelsen: Vi står skulder ved skulder med briterne
På vej ind til udenrigsministermødet fortalte den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), at også Danmark er parat til at stå ved briternes side.

“Jeg er ikke i tvivl om, at der kommer nogle skarpe signaler fra briterne. Hvor konkrete, de bliver i forhold til, hvordan de mener, at kollegerne skal gå ind i forhold til en optrapning, er jeg mere usikker på," sagde han og fortsatte:

"Fra dansk side er vi selvfølgelig klar til at stå skulder ved skulder med briterne."

Hvis det viser sig, at Rusland står bag giftangrebet, er det blot den seneste af en lang række uacceptable handlinger, mener Samuelsen.

“Der er rigtig mange ting, som russerne gør i øjeblikket, der er helt uacceptable. Det være sig det, der foregår i Ukraine på Krim, den manglende implementering af Minsk-aftalerne, og nu det seneste i forhold til giftangrebet i Salisbury,” sagde han.

Der er ikke umiddelbart lagt op til nye sanktioner mod Rusland i EU-landenes nye erklæring, men landene lover at følge sagens "udvikling og konsekvenser" tæt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)









0:000:00