EU-Kommissionen anbefaler importforbud på russisk olie i ny sanktionspakke

Russisk råolie og andre olieprodukter - som benzin - skal udfases, inden året er omme. Sådan lyder det i EU-Kommissionens forslag til en sjette sanktionspakke. Også russiske banker står for skud i den nye pakke.

I Europa-Parlamentet i Strasbourg slog kommissionsformand Ursula von der Leyen fast, at EU skal være uafhængig af russisk olie inden årets udgang.
I Europa-Parlamentet i Strasbourg slog kommissionsformand Ursula von der Leyen fast, at EU skal være uafhængig af russisk olie inden årets udgang.Foto: Patrick Hertzog/AFP/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Nøgleordet i EU's sjette sanktionspakke mod Rusland er olie.

EU-Kommissionen foreslår at udfase russisk råolie inden for seks måneder og andre olieprodukter – eksempelvis benzin – inden årets udgang.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen begrundede tirsdag morgen, hvorfor importforbuddet først skal være trådt helt i kraft inden årets udgang.

"Det her bliver ikke nemt, for nogle medlemslande er dybt afhængige af russisk olie. Men vi er simpelthen nødt til at gøre det," sagde hun i en tale i Europa-Parlamentet i Strasbourg:

"Vi lægger maksimalt pres på Rusland, samtidig med at vi minimerer følgeskaderne for os og vores partnere globalt. For at hjælpe Ukraine må vi sørge for, at vores økonomi forbliver stærk."

Ungarn og Slovakiet bliver ifølge Politico foreløbigt undtaget for olieforbuddet med en særordning, som betyder, at de får et ekstra år til at gøre sig uafhængig af olie fra Rusland. De to lande er op til 100 procent afhængige af russisk olie.

Twitter bakker Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod op om nye sanktioner.

"Danmark støtter de stærkest mulige sanktioner mod Rusland. Vi er klar til hurtigt at vedtage nye sanktioner, herunder på energi og finans. Vi skal øge omkostningerne ved Putins illegale krig og opretholde politisk og økonomisk pres – i tæt koordinering med partnere," skriver udenrigsministeren.

Kommissionens sanktionsforslag skal godkendes af alle EU's medlemsstater, før de træder i kraft.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00