EU-konflikt med Færøerne og Norge om russiske fiskeaftaler spidser til

På et EU-møde i denne uge lød der stor kritik af særligt Norges men også Færøernes samspil med Rusland i Nordøstatlanten i et sammenstød mellem storpolitik og fiskeripolitik, der ikke kunne komme på et mere følsomt tidspunkt.

Russiske fiskere i europæiske farvande er et ømtåleligt emne lige nu.
Russiske fiskere i europæiske farvande er et ømtåleligt emne lige nu.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Norge stod til solid verbal afklapsning under et EU-møde i denne uge for sit parløb med Rusland i Nordøstatlanten, hvilket Færøerne også er blevet kritiseret for.

Ved et møde tirsdag blandt embedsmænd fra de 27 EU-medlemmer, der behandler forholdet til EFTA-landene Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein, haglede kritikken ned over nordmændene for at føre fælles politik med russerne på et tidspunkt, hvor EU har lagt forholdet til den østlige nabo på is.

Der var stor bekymring fra EU-Kommissionen, der forhandler på EU-landenes vegne i den såkaldte Nordøstatlantiske Fiskerikommission (NEAFC), da de aflagde rapport fra en samling i november, hvor både nordmændene og Kongeriget Danmark på vegne af Færøerne og Grønland stillede sig på russernes side mod EU på en række sager.

{{toplink}}
Læs også

Eftersom EU-mødet tirsdag koncentrerede sig om forholdet til EFTA-landene, var der kun i mindre grad fokus på Færøerne. EU-Kommissionen fremhævede dog, hvordan EU-delegationen havde prøvet at tale Færøerne, Norge, Island og Storbritannien fra at stemme sammen med russerne i lyset af det anspændte geopolitiske klima.

Kommissionen noterede også, at hvor EU helt har kappet samarbejdet med Rusland efter invasionen af Ukraine, så har både Færøerne og Norge for nylig indgået nye fiskeaftaler med russerne til stor fortrydelse for Bruxelles.

Danmark tog ordet som første land for at pointere, at godt nok stemte Kongeriget på Færøerne og Grønlands vegne imod EU sammen med russerne. Men det skyldes, at fiskeri er et område, de to andre dele af Rigsfællesskabet selv bestemmer over. Nationen Danmark bakkede op om EU-linjen.

Fakta

Hvad er Den Nordøstatlantiske Fiskerikommission?

NEAFC er et forum for landene i Nordøstatlanten, som regulerer fiskeriet i de områder, der ligger uden for de nationale sømilegrænser. Området strækker sig fra Grønlands sydspids østpå til Barentshavet og hele vejen syd for Portugal og er et af de mest fiskerige i verden. 

Deltagerlandene er Rusland, Norge, Island, Storbritannien, EU og Kongeriget Danmark på vegne af Færøerne og Grønland. 

Færøske kilder har tidligere forklaret til Altinget, at de ikke ser det, som at de stemmer sammen med russerne. De påpeger, at de stemmer for deres egne holdninger, som ikke nødvendigvis flugter med EU’s - og nogle gange sammen med russernes. Eksempelvis har færingerne gennem flere år været imod brug af opsamlingsposer til rejefiskeri, som er én af de konkrete sager, der har udløst EU-vreden.









0:000:00