EU kortslutter magten og spytter nødretslove ud som aldrig før

I Europa-Parlamentet og blandt eksperter stiger bekymringen over at se EU’s ”kriseparagraf”, artikel 122, anvendt som hverdagskost. I det foregående årti blev nødretsartiklen kun brugt som basis for ny lovgivning tre gange i alt. Nu er den blevet anvendt som hjemmel fem gange bare siden i sommer.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, er blevet storforbruger af Lissabontraktatens gummiparagraf. 
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, er blevet storforbruger af Lissabontraktatens gummiparagraf.  Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Er krisen det nye normal? Hvor længe kan en undtagelse være en undtagelse, inden den bliver en permanent tilstand? Den slags spørgsmål er begyndt at svirre i Europa-Parlamentet og andre steder i EU-hovedstaden.

Årsagen er en frygt for, at EU’s voldsomt stigende anvendelse af særlig nødlovgivning ender med at underminere magtbalancerne og selve unionens demokratiske legitimitet.

For én ting er en krise, der varer nogle måneder og derfor midlertidigt kan skabe behov for hurtige og drastiske beslutninger. Men hvad så, når den ene katastrofe glider over i den anden – fra pandemi til krig og videre til energikrise – over tre år?

Så lang tid har Den Europæiske Union nu reelt fungeret som et krisesamarbejde. Og lige så længe har EU placeret sig selv i en juridisk nødretstilstand, som aldrig er set i den grad før.

Når de europæiske energiministre torsdag samles til nok et ekstraordinært krisemøde, så skal de tage stilling til flere nye nødretslove; og så sent som tirsdag spyttede EU-Kommissionen på rekordtid endnu et forslag ud af samme type.

Det var det femte af slagsen bare siden sommerferien. Alt sammen baseret på en nødregel i Lissabontraktaten, der før i tiden kun blev brugt uhyre sjældent.

”Vi har aldrig set de her regler blive brugt konstant på den måde før. Det er meget bekymrende, at man i den forstand risikerer at gøre en juridisk nødsituation permanent. Når man ophæver normaliteten, så er vi på vej ud på et skråplan,” siger Morten Løkkegaard (V), næstformand i Europa-Parlamentets liberale gruppe.

Når man ophæver normaliteten, så er vi på vej ud på et skråplan.