Debat

EL, SF og ALT: Danmark skal afvise EU's handelsaftale med sydamerikanske lande

Danmark bør afvise EU's nuværende udkast til en handelsaftale med Mercosur-landene. En ny aftale skal sikre, at der bindes mere CO2, end der udledes, skriver Søren Søndergaard (EL), Rasmus Nordqvist (SF) og Torsten Gejl (ALT).

Det bør være muligt for EU at forhandle med Mercosur-landene om en ny handelsaftale, som ikke forøger, men som beskytter mod skovrydning, mener Enhedslisten, SF og Alternativet.
Det bør være muligt for EU at forhandle med Mercosur-landene om en ny handelsaftale, som ikke forøger, men som beskytter mod skovrydning, mener Enhedslisten, SF og Alternativet.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære udenrigsminister Jeppe Kofod (S), fødevareminister Dan Jørgensen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S).

Vi er som jer bekymrede over klimakrisen. Vi deler også troen på, at vi i fællesskab kan løse den. Men det kræver, at vi sætter handling bag vores ord.

De næste måneder er afgørende, hvis vi i Danmark og Europa skal gøre vores for at mindske klimakatastrofen. Det gør vi ved at afvise EU's nuværende udkast til en handelsaftale med Mercosur-landene – Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay.

Handelsaftalen vil betyde massiv forøgelse af CO2-udslip og skabe grobund for mere afskovning ved at mindske handelshindringerne mellem EU og Mercosur for klimaskadelige produkter.

Aftale med selverklæret klimaskeptiker
Det vurderes, at konsekvensen for afskovning er en forøgelse på 25 procent over de næste seks år. Det skyldes blandt andet, at importkvoten på oksekød fra Mercosur til EU forøges med næsten 50 procent.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, er en selverklæret klimaskeptiker, der har accelereret afskovningen i Amazonas og bragt den op på det højeste niveau i 12 år.

Er det virkelig lige nu, vi skal belønne Brasilien med en gigantisk handelsaftale?

Søren Søndergaard (EL), Rasmus Nordqvist (SF) og Torsten Gejl (ALT)
EU-ordfører, naturordfører og EU-ordfører

Landet har endda gjort plads til en forøgelse af afskovningen i 2021 i deres indrapportering af CO2-udslip som led i Paris-aftalen. I ly af coronakrisen er Brasilien i gang med yderligere at forøge tempoet på afskovningen med en række love, som både politikere, ngo'er og civilsamfund har advaret imod. Love, der også vil koste endnu flere oprindelige folk livet.

Er det virkelig lige nu, at vi skal belønne Brasilien med en gigantisk handelsaftale?

Massive globale reduktioner inden 2030
I har tidligere argumenteret for, at Mercosur-aftalen er vores eneste måde at få indflydelse på Brasiliens politik.

Det argument holder ikke. Alle aftalens kapitler indeholder sanktionsmuligheder undtagen den del, der vedrører klima. Det er ikke godt nok.

Danmark bør kræve, at vi gentænker aftalen, hvis vi skal være det grønne foregangsland, som I påstår, at vi er

Søren Søndergaard (EL), Rasmus Nordqvist (SF) og Torsten Gejl (ALT)
EU-ordfører, naturordfører og EU-ordfører

Her bør Danmark kræve, at vi gentænker aftalen, hvis vi skal være det grønne foregangsland, som I påstår, at vi er. Hvis vi skal undgå uoverskuelige konsekvenser af klimaforandringerne, har vi globalt brug for massive reduktioner i udledningen af drivhusgasser inden 2030.

Vis grønt mod – stil krav til EU 
Det kræver, at Danmark og EU holder op med at vende det blinde øje til og lade økonomiske hensyn veje tungere end klimaet.

EU er et enormt marked med masser af rige forbrugere. Det bør være muligt for unionen at forhandle en ny aftale på plads, hvor der bindes mere CO2, end der udledes. Hvor vi beskytter mod skovrydning – ikke forøger den.

Vis grønt mod, og kræv af EU og jeres europæiske samarbejdspartnere, at de siger nej til aftalen, så vi kan gøre jeres egen strategi til virkelighed.

Vi har en unik chance for at gå forrest. Grib den.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00