EU-overblik: Danmark og Tyskland vil styrke EU's udenrigspolitik

NYHEDSOVERBLIK: EU's gennemslagskraft på den internationale scene fejler, mener udenrigsminister Anders Samuelsen og hans tyske kollega, der står bag nyt nødråb. Og så står S og V lige nu over for en valgsejr. Få overblik over dagens EU-nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

I dag er der 19 dage tilbage inden europaparlamentsvalget, og jeg vil gerne byde dig velkommen til dagens gennemgang af EU-nyhederne.

Nyhedsoverblikket indledes i dag med at nødråb fra ni EU-lande, heriblandt Danmark og Tyskland, der frygter for EU's rolle i verden, der domineres af de store lande Rusland, Kina og USA.

Hvis EU vil have en afgørende indflydelse på den internationale scene, skal der til at ske noget, lyder det fra de ni lande i et nyt diskussionsoplæg.

Det skriver Berlingske.

Danmark er ud over at være medunderskriver også initiativtager sammen med Tyskland, og ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen skyldes opråbet, at EU har et stort uudnyttet potentiale:

"Jeg har sagt længe, at EU har potentialet til at blive en tungere udenrigspolitisk aktør. Når Maduro (Venezuelas præsident, red.) undertrykker sin egen befolkning og ser stort på demokratiet, når Rusland bryder de internationale spilleregler, eller Iran planlægger et attentat på dansk jord, skal EU stå sammen om et stærkt modsvar. Det er i Danmarks interesse, at EU går forrest og er en stærk stemme for frihandel og frihedsrettigheder i verden," siger han til Berlingske.

S og V står til at blive valgets store vindere
Indtil videre tegner Socialdemokratiet og Venstre til at blive de store vindere af det kommende europaparlamentsvalg.

Begge partier står til at få fire mandater, hvilket er en fordobling af Venstres valgresultat i 2014.

Det viser Altingets allerførste kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålingerne op til valget, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet.

Samtidig står Dansk Folkeparti over for en halvering, hvor partiet mister to af de fire mandater, som stemmeslugeren Morten Messerschmidt (DF) sikrede partiet sidste gang.

Meget kan dog nå at ændre sig endnu i løbet af de 19 dage, der er tilbage af valgkampen, siger Kasper Møller Hansen til Altinget:

"Den største usikkerhed er, at fire af ti stadig ikke har besluttet sig for, hvad de vil stemme på."

S-profil er klar til at trykteste EU-lovens ånd
En socialdemokratisk regering vil få de danske embedsmænd til at kulegrave Danmarks muligheder for at indeksere børnechecken inden for EU's regler.

Det siger Socialdemokratiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard, til Altinget: eu.

"En socialdemokratisk ledet regering vil arbejde videre med at se på, hvilke muligheder der ligger i forhold til at indeksere børneydelsen, så den svarer til det land, man rent faktisk har sine børn i."

Adspurgt, hvor langt han vil gå for at indeksere børnechecken, hvis det ikke kan gøres inden for EU's regler, understreger han, at Danmark ikke bevidst skal opsøge en retssag ved EU-domstolen. Men han mener godt, at Danmark kan blive bedre til at trykteste, hvordan ånden i lovgivning skal forstås.

Læs hele historien.

Orbán trækker sin støtte til EPP-toppostkandidat
Afslutningsvis skal vi en tur til Ungarn for at runde en ny udvikling i kapløbet om topposterne i EU. Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, har trukket sin støtte til Manfred Weber, som er den konservative partigruppe EPP's kandidat til at blive formand for Europa-Kommissionen.

Det skriver Politico.eu.

Orbán havde ellers tidligere bakket Weber op i kampen om EU-topposten, fordi han har et tæt forhold til Manfred Webers parti, CSU, som er et bayersk konservativt parti. Men sidenhen er Viktor Orbán og hans parti, Fidesz, blevet suspenderet fra EPP, fordi partigruppen mener, at det ungarske regeringsparti bryder med retsstatsprincippet.

Derudover har Manfred Weber også udtalt, at han ikke ville indtage rollen som EU-kommissionsformand, hvis det krævede Fidesz' stemmer, for han ville ikke vælges af "den yderliggående højrefløj". Og det var åbenbart dråben, der fik bægeret til at flyde over for Orbán:

"Hvis nogen fornærmer et land på den måde, så kan landets premierminister ikke støtte sådan en persons kandidatur," sagde Orbán ved et pressemøde i Budapest mandag og tilføjede:

"Vi er nu på udkig efter en passende kandidat."

Manfred Weber ville ikke være den første EPP-kandidat til at blive valgt uden støtte fra Fidesz. Det samme var tilfældet med den nuværende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker.

Læs også

Det sker i morgen

  • Klokken 16.00: Morten Helveg (R), Pernille Weiss (K), Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU), Margrete Auken (SF), Nikolaj Villumsen (EL) og Erik Poulsen (V) deltager i en valgdebat på Aalborg Hovedbibliotek, der er arrangeret af Europa Nu og Demokrati i Europa Oplysningsforbundet.
  • Klokken 19.00: Studenterhus Aarhus er vært for et foredrag om EU og sikkerhed ved Kurt Mosgaard, som er tidligere generalmajor, chef for FN-styrken i Vestsahara og chef for Jydske Dragonregiment. Arrangementet er gratis og en del af kampagnen "Denne gang stemmer jeg" og finder sted på Studentercaféen i Aarhus.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00