EU-overblik: EU-borgere kan snyde med dobbeltstemme ved valget

NYHEDSOVERBLIK: Der er ingen, der kontroller, om EU-borgere både stemmer i deres hjemland og deres nye land i forbindelse med europaparlamentsvalget. Og så deler S og DF en mærkesag i valgkampen. Få overblik over dagens EU-nyheder.

Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

En uge er gået, siden Altinget tog hul på valgkampen frem mod europaparlamentsvalget med et dagligt overblik.

Siden da er der kommet endnu en valgkamp til, der optager en stor del af opmærksomheden i de danske medier. Men der er stadig mange EU-nyheder derude, og dem får du naturligvis igen i dag et overblik over.

Vi lægger ud med historien om manglende kontrol af såkaldte dobbeltvælgere ved europaparlamentsvalget.

EU’s 28 medlemslande har forskellige valgsystemer, og det kombineret med retten til at beskytte private oplysninger gør det muligt for flere EU-borgere at stemme i to lande ved det kommende valg, selvom det er i strid med valgreglerne.

Det skriver Jyllands-Posten

Som EU-borger, der bor i et andet land end sit hjemland, har man enten lov at stemme i sit nye land eller hjemlandet. De må ifølge reglerne kun gøre en af delene, men der er bare ingen kontrol af, hvorvidt de holder sig til kun at stemme et sted:

”Sådan en kontrol sker ikke. Det er en fortrolig oplysning, som vi ikke fortæller andre om. Det er en privatsag, om man stemmer eller ej,” forklarer Christine Boeskov, valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet til Jyllands-Posten.

S og DF vil begrænse EU-borgeres adgang til SU
Det skal fremover være sværere for EU-borgere at få dansk SU, mens de studerer i Danmark. Det mener Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der begge har gjort det til en mærkesag frem mod europaparlamentsvalget.

Det skriver TV 2. 

Begge partier mener, at det er for dyrt for Danmark, at EU-borgere har adgang til flere velfærdsydelser som børnepenge, dagpenge og SU.

”Jeg mener, at EU skal blande sine fedtede fingre fuldstændigt udenom, hvordan vi organiserer vores velfærdsstat. Vi synes, det er fornuftigt, at Folketinget selv bestemmer, hvem der skal have adgang til de her ting,” siger Dansk Folkepartis spidskandidat til europaparlamentsvalget Peter Kofod til TV 2.

Som borger i et EU-medlemsland har man ret til dansk SU under sine studier i Danmark, hvis man arbejder mellem 10 til 12 timer om ugen ved siden af. I januar 2018 var der i alt 7.047 europæere, der fik udbetalt SU.

Læs også

Brexit-parti står til at vinde EP-valget i Storbritannien
Selvom briterne for snart tre år siden stemte for at forlade EU, skal de snart til stemmeurnerne for at vælge nye parlamentarikere til Europa-Parlamentet.

Det skyldes, at Storbritannien indtil videre har fået udskudt sin udtrædelse, såfremt landet lever op til sine forpligtelser som EU-land og heriblandt vælger nye medlemmer til Parlamentet.

Men det lader ikke til, at briterne er ovenud begejstrede for udsigten til at bruge tid på et europaparlamentsvalg. I hvert fald står det nye parti, Brexit-partiet, som er ledt an af Nigel Farage, lige nu til at blive valgets helt store sejrsherre.

Partiet står ifølge en ny meningsmåling i The Guardian til at få 34 procent af stemmerne, hvilket er mere, end Theresa Mays konservative parti og det britiske parlamentets andet store parti Labour får tilsammen.

To ud af tre kender ikke de danske parlamentarikere
Som den allersidste historie i dag skal vi lige forbi en nyhed fra Ritzau, der egentlig udkom fredag. Men her kunne nyhedsbureauet på baggrund af en Voxmeter-måling fortælle, at to ud af tre danskere ikke kan nævne et eneste nuværende dansk medlem af Europa-Parlamentet.

Voxmeter har talt med 1.766 vælgere, hvoraf 64 procent ikke kunne sætte navn på en dansk EU-parlamentariker.

Ifølge professor Marlene Wind fra Københavns Universitet lægger målingen især op til en kritik af mediernes manglende dækning af EU-stoffet:

”Vi har været medlem i så lang tid, og medierne er simpelthen snart nødt til at behandle det her stof, som man gør med det nationale parlament,” siger hun til Ritzau.

Få meget mere EU
Det var alle nyheder for i dag, hvor der er 13 dage til, at du skal i stemmeboksen. Skal du, eller kender du nogen, der skal stemme for allerførste gang, så vil vi gerne anbefale Altingets ungemedies, Spektrums, kandidattest, som netop henvender sig til førstegangsvælgere.

Du kan også blive vejledt til, hvem du skal sætte dit kryds ved, i Altingets kandidattest lige her. Hvis du gerne vil opleve kandidaterne i virkeligheden, inden du skal stemme, kan du komme til morgenmøde hos Altinget onsdag 15. maj og onsdag 22. maj, hvor spidskandidaterne skal debattere, hvilket EU de vil have i fremtiden.

På falderebet vil jeg blot minde om, at du også kan få meget mere EU i vores ugentlige EU-podcast og inde på Altinget: ep-valg 2019.

Det sker i morgen

  • Klokken 13.30: Danske Seniorer og Globale Seniorer inviterer til vælgermøde. Her skal Alexander Bjørn Jensen (R), Bergur Løkke Rasmussen (V), Jacob Thiemann (S), Margrete Auken (SF) og Thomas von Jessen (K) blandt andet drøfte, hvordan Europa vil sikre integration og anerkendelse af de ældre i samfundet.
  • Klokken 13.45: Pernille Weiss (K), Morten Løkkegaard (V), Christel Schaldemose (S), Pia Adelsteen (DF) og Rasmus Nordqvist (ALT) mødes til debat hos Dansk Arbejdsgiverforening med temaet ’Arbejdskraftens fri bevægelighed – hvordan sikres den bedst i Europa?’.
  • Klokken 18.00: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager i en debat om Brexit på Syddansk Universitet.
  • Klokken 19.00: Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO) står for et vælgermøde på Ballerup Bibliotek, hvor man kan stille spørgsmål til kandidaterne Christel Schaldemose (S), Pia Adelsteen (DF), Eva Milsted Enoksen (EL), Charlotte Munch (V) og Jan Kristoffersen (ALT).
  • Klokken 19.23: Partierne spidskandidater til europaparlamentsvalget mødes i en paneldebat på Christiansborg, der både vises på TV 2, Folketingets TV og Folketingets EU-Oplysnings facebookside.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00