EU vil forbyde lakridspiber

FOLKESUNDHED: EU er på vej med forbud mod slik, der ligner tobak. Det kan gå ud over lakridspiber og chokoladecigaretter. “Dybt latterligt,” mener Dansk Folkeparti.

Det kan snart være slut med at snolde lakridspiber, når man går i kiosken i Danmark.

EU er nemlig på vej med et direktiv, der vil sætte en stopper for salg af slik, snacks og legetøj, der imiterer tobaksvarer, i EU's 28 medlemsstater.

Bliver direktivet endeligt vedtaget, vil det efter alt at dømme betyde et farvel til tyggegummi- og chokoladecigaretter og til lakridspiben, en klassiker, der ifølge det brugerstyrede Slikleksikon kan føre sin historie tilbage til 1920'erne.

"Halvdelen af alle nye rygere er under 18 år, og 95 procent er under 25 år. Det skyldes blandt andet, at tobaksindustrien udnytter hver en mulighed for at markedsføre sig over for børn. Det skal vi have stoppet. Så det her er en helt rimelig indskrænkning af det indre marked," siger svenske Carl Schlyter, talsmand for Europa-Parlamentets grønne gruppe, der har været med til at fremme forbuddet i parlamentet.

Også i Kræftens Bekæmpelse er man glade for det lurende forbud.

"De her produkter er tobaksindustriens måde at gøre overgangen fra slik til tobak så let som muligt, og det er en måde at lokke børn til at begynde at ryge. Så det er godt, at der bliver sat en stopper for det," siger Kræftens Bekæmpelses koordinator for tobaksforebyggelse, Niels Them Kjær.

Det lurende lakridspibeforbud er en del af et større tobaksdirektiv, der indeholder en lang række stramninger. Udover forbud mod slik, der ligner tobak, er der også udsigt til større advarsler på cigaretpakkerne, forbud mod mentolcigaretter og nye restriktioner på salget af snus.

Latterligt
Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt, er oprørt over de nye forbud.

"Det er både en arrogant nedvurdering af forbrugernes intelligens og et udtryk for, at man i EU blander sig i alt muligt, der er et eller andet sted imellem ligegyldigt og dybt latterligt," siger Morten Messerschmidt.

Bendt Bendtsen sidder i Europa-Parlamentet for den konservative gruppe, der har støttet forslaget hidtil. Han ærgrer sig dog også over udsigten til et forbud mod lakridspiber.

"Det er et udtryk for lovsjusk. Det ser man også i direktivets antismuglingsregler om, at pibetobak skal kunne spores, selv om der ikke er noget problem med smugling af pibetobak. Jeg har tænkt mig at forsøge at samle en gruppe af parlamentarikere fra flere forskellige grupper, så vi kan få luget ud i de værste tidsler," siger Bendt Bendtsen.

"I forhold til slik, så er det fint, hvis man kan forhindre nogle børn i at begynde at ryge. Derfor støtter jeg også det generelle forbud mod imiterede tobaksvarer. Jeg kan bare ikke se, at lakridspiber skulle få folk til at begynde at ryge," fortsætter han.

Hvis bare vi kan redde nogle få tusinde børn
Også den grønne gruppes Carl Schlyter og Kræftens Bekæmpelses Niels Them Kjær lægger vægt på, at det ikke er afgørende, at lige præcis lakridspiber bliver forbudt. Det vigtige for Carl Schlyter og Niels Them Kjær er, at man får forbudt slik, der har en meget stor lighed med tobaksvarer - for eksempel chokoladecigaretter pakket i cigaretæsker.

Carl Schlyter fra den grønne gruppe forklarer.

"Når man sælger cigaret-lignende pakker, som børn kan gå rundt med i lommen, så lader man dem identificere sig med rygning, og man glorificerer det at ryge."

Tror du, at de her forbud vil gøre en stor forskel?

"Nej, ikke en stor forskel. Men de gør heller ingen skade. Det er bare sådan, at kan vi redde nogle få tusinde europæiske børn fra at begynde at ryge, så har vi reddet et par tusinde fra at få kræft," siger Carl Schlyter.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt tror ikke på, at tobakslignende slikprodukter får folk til at begynde at ryge.

"Jeg har spist tonsvis af lakridspiber som barn, og jeg har aldrig røget en cigaret," siger han.

Næste skridt for slikforbuddet og det nye tobaksforbud er, at hele Europa-Parlamentet skal stemme om det 10. september, hvorefter det endelige direktiv skal forhandles på plads med medlemsstaterne.

Europa-Kommissionen har i omtrent 10 år anbefalet medlemsstaterne at forbyde salget af tobaksslik, men det har været frivilligt for landene, om de ville efterleve henstillingen. Bliver det nye forbud vedtaget, vil det være bindende for medlemsstaterne.

---

Læs også artiklen "Op og ned i lakridspibesagen". 

Forrige artikel Ngo'er frygter eskalering af katastrofe i Syrien Ngo'er frygter eskalering af katastrofe i Syrien Næste artikel Store forskelle på kommunernes produktivitet Store forskelle på kommunernes produktivitet