EU vil svinge sparekniven over nødhjælpen

NÆROMRÅDER: EU-Kommissionen lægger op til at beskære EU’s nødhjælpsindsatser for milliarder, og nødhjælps-chefer frygter nye flygtningestrømme mod Europa.

Ca. 2,4 milliarder kroner lægger EU-Kommissionen op til at skære i det samlede nødhjælpsbudget i 2017 i forhold til 2016.
Ca. 2,4 milliarder kroner lægger EU-Kommissionen op til at skære i det samlede nødhjælpsbudget i 2017 i forhold til 2016.
Kasper FrandsenCecilie Gormsen

Antallet af folk på flugt bliver år for år ved med at slå rekorder. Alligevel lægger EU-Kommissionen op til at skære i de humanitære indsatser næste år.

325 millioner euro – svarende ca. 2,4 milliarder kroner – vil EU-Kommissionen skære af det samlede nødhjælpsbudget for 2017 i forhold til 2016, hvor budgettet er på næsten 11 milliarder kroner, som gør EU til en af de absolut største donorer på nødhjælpsområdet.

Det fremgår af Kommissionens budgetoplæg for 2017, som skal forhandles på plads de kommende måneder.

Faldet svarer til et fald på en femtedel af den samlede nødhjælp fra EU på ét år. Årsagerne skal findes i, at midlerne i 2016 var ”ekstraordinært” høje på grund af et efterslæb fra 2015-udgifterne og ekstra midler i lyset af de rekordmange migranter, forklarer Finansministeriet i et notat til Europaudvalget.

Kan sende flere på flugt
Men ifølge Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors er det den forkerte vej at gå. Der er ifølge begge organisationer ikke noget, der tyder på, at behovet for nødhjælp bliver mindre i 2017.

”De humanitære behov ser bestemt ikke ud til at falde,” siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm.

”Det er et rigtigt dårligt tidspunkt. Faktisk oplever vi skærpede kriser. Og når EU er en af de ledende donorer på verdensplan, er det et dårligt signal at sende,” supplerer generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl, der fortsætter:

”Det er skidt nyt for verdens flygtninge og andre ofre for verdens humanitære katestrofer, hvis det ender med, at der kommer sådan en drastisk besparelse af nødhjælpen. Det har selvfølgelig betydning for folks lyst til flytte sig, om man rent faktisk kan overleve i nærområderne.”

Udover de millioner af mennesker, der er på flugt fra borgerkrigen i Syrien, er blandt andet borgerkrigen i Sydsudan blusset op i 2016 og har sendt mange mennesker på flugt.

Forhandlingerne om EU’s samlede budget på over 100 milliarder kroner forventes at være på plads i løbet af november 2016.

Læs hele artiklen på Altinget: udvikling (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladekarl

Generalsekretær, Dansk Røde Kors
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984)

Andreas Kamm

Formand for Institut for Menneskerettigheder, fhv. generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp 1998-2017
cand.mag. i historie og dansk (Odense Uni. 1978)

0:000:00