EU’s konservative: Tysker skal være den næste chef for EU

TOPJOB: Manfred Weber (CSU) skal være såkaldt spitzenkandidat for den konservative partifamilie og er nu et skridt tættere på målstregen i kapløbet om at blive den næste formand for EU-Kommissionen.

Foto: Markku Ulander / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

HELSINKI: Den konservative partifamilie i EU har talt.

Den tyske europaparlamentariker Manfred Weber er deres bud på en ny kommissionsformand, når taburetten til næste år bliver ledig efter Jean-Claude Juncker.

Det sker på partifamiliens kongres i Helsinki torsdag, hvor Weber vandt med 492 stemmer ud af godt 600.

”Det her er ikke en succes for en individuel person, men en succes for EPP,” sagde Weber, da han gik på scenen efter afgørelsen.

Støtte fra hele Europa
Alle konservative statsledere i Europa, herunder Tysklands kansler Angela Merkel, havde op til kongressen meddelt, at de ville støtte Weber. Og det på trods af at flere har påpeget, at udfordreren, den tidligere finske statsminister Alexander Stubb, var bedre kvalificeret, og det er da normalvis også et job, som ofte lander hos tidligere statsledere.

Weber er mangeårig EU-parlamentariker, men har ingen erfaring fra ministerier eller regeringsarbejde.

Også de danske konservative herunder EU-parlamentariker Bendt Bendtsen, justitsminister Søren Pape Poulsen og kandidat til Europa-Parlamentet Pernille Weiss har valgt at støtte op om Weber.

”Weber har gennem flere år vist forståelse og respekt for små landes store problemer, og han leverede konkret støtte til Danmark, da vores realkreditsystem kom under pres for få år siden og truede danske boligejeres tryghed i deres boligfinansiering,” skriver Pernille Weiss i et debatindlæg til Altinget, der udkommer fredag.

Derfor ser det nu ud til, at Weber er godt på vej mod at bestride den mest magtfulde post i EU. Spitzenkandidat-proceduren betyder nemlig, at det er den største partigruppe i Parlamentet, som vælger den næste kommissionsformand. Det var sådan, den nuværende formand, Jean-Claude Juncker, fik posten. Han er også medlem af EPP, og gruppen ser også ud til at blive den største gruppe efter næste parlamentsvalg, selvom den bliver mindre, end den er nu.

Weber kan ikke sælge skindet endnu
Manfred Weber kan dog endnu ikke være sikker på, at vejen er banet for hans vej til toppen.

Spitzenkandidatproceduren er en relativt ny opfindelse, der stammer fra sidste parlamentsvalg, og det er ikke alle, der er lige begejstrede for, at det er parlamentsvalget, som afgør, hvem der skal være kommissionsformand.

Flere EU-ledere – heriblandt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) – er lodret uenige i konceptet om at lade parlamentsvalg og kommissionsformandspost have noget med hinanden at gøre. Ifølge EU-traktaterne er det op til stats- og regeringscheferne at nominere en person til posten. At det ved valget i 2014 lykkedes at kuppe processen, bør være en engangsforestilling, har meldingen været fra Løkke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00