Fagbosser: Vi har før lavet gode aftaler med de borgerlige

VELVILJE: Fagbevægelserne tager godt imod invitationen fra Lars Løkke Rasmussen (V) til trepartsforhandlinger. Der er før indgået glimrende aftaler med borgerlige regeringer, lyder det. 

Formanden for FOA, Dennis Kristensen, mener, at fagbevægelserne i 2007 fik lavet en god trepartsaftale med Anders Fogh Rasmussen (V) som statsminister. 
Formanden for FOA, Dennis Kristensen, mener, at fagbevægelserne i 2007 fik lavet en god trepartsaftale med Anders Fogh Rasmussen (V) som statsminister. Foto: FOA
Sine Riis Lund

Fagbevægelserne glæder sig over søndagens invitation til trepartsforhandlinger fra Venstres formand Lars Løkke Rasmussen. Historien viser nemlig, at der kan laves udmærkede aftaler med borgerlige regeringer.

“I 2007 lavede vi en trepartsaftale med Foghs regering om den offentlige sektor, hvor FOA havde meget med aftalen at gøre, og vi var også godt tilfredse med den aftale,” siger formand for FOA, Dennis Kristensen.

Dansk Metal er heller ikke skræmt over eventuelle forhandlinger med borgerlige.

“Det var jo under en konservativ statsminister, at den sidste store trepartsaftale for alvor blev lavet i 80’erne omkring arbejdsmarkedspensioner. Det var under Poul Schlüter,” siger formand Claus Jensen.

Det var jo under en konservativ statsminister, at den sidste store trepartsaftale for alvor blev lavet i 80’erne omkring arbejdsmarkedspensioner. Det var under Poul Schlüter.

Claus Jensen
Formand for Dansk Metal

Udmeldingen fra Lars Løkke Rasmussen kom, da Venstre-formanden søndag holdt sin partiledertale på Folkemødet på Bornholm.

Og Dansk Metal møder gerne op til en ny forhandlingsrunde med en potentiel Venstre-ledet regering. 

Vi nåede jo nærmest ikke engang frem til forhandlingsbordet, før den nuværende regering aflyste i 2012, og min oplevelse var, at det først og fremmest var en ualmindelig amatøragtig tilrettelæggelse fra Corydons finansministeriums og regeringens side.

Dennis Kristensen
Formand for FOA

“Det er klart, at hvis en statsminister indkalder til trepartsforhandlinger, så stiller vi selvfølgelig op,” siger Claus Jensen.

Derudover mener han, at det er svært at udtale sig yderligere på baggrund af det spinkle grundlag, der endnu er at forholde sig til.

Amatøragtigt forløb
Dansk Metal var en af hovedaktørerne, da trepartsforhandlingerne med den nuværende regering kollapsede i 2012. Dansk Metal nægtede at afgive helligdage eller feriedage, som var regeringens bud på at øge arbejdsudbuddet.

Finansminister Bjarne Corydon var i 2012 med til at føre forhandlingerne med parterne. Han siger søndag til Ritzau, at Socialdemokraterne ikke nu og her vil indkalde til trepartsforhandlinger, og i øvrigt finder han Lars Løkke Rasmussens udmeldinger alt for ukonkrete til, at Venstre-formanden skal bilde danskerne ind, at han kan løse samfundets udfordringer med trepartsforhandlinger.

Dennis Kristensen vil ikke afvise, at det kan vise sig nemmere at lave en aftale med en borgerlig regering.

“Vi nåede jo nærmest ikke engang frem til forhandlingsbordet, før den nuværende regering aflyste i 2012, og min oplevelse var, at det først og fremmest var en ualmindelig amatøragtig tilrettelæggelse fra Corydons finansministeriums og regeringens side. Så sporene skræmmer. Omvendt fik vi lavet en aftale med den borgerlige regering i 2007,” siger han.

Spændt på Løkkes dagsorden
Hvis der bliver en ny forhandling, så peger Dennis Kristensen først og fremmest på hele dagpengespørgsmålet som et centralt tema for FOA. Et emne, som Lars Løkke Rasmussen dog ikke udpegede som en af fem udfordringer, han vil tage op i trepartsforhandlingerne.

Hovedorganisationen FTF's formand, Bente Sorgenfrey, siger til Ritzau, at hun godt kan se muligheder for at lande en aftale med en Venstre-ledet regering.

"Jeg tror godt, at vi kan lave en aftale. Vi har før lavet aftaler med Anders Fogh Rasmussen, så det kommer an på, hvor skrappe krav vi kommer til forhandlingsbordet med," siger hun, men pointerer samtidigt, at hun er spændt på Løkkes dagsorden, og hvad der mere præcist skal lægges i de fem udfordringer, som Løkke har udpeget.

I sin partiledertale fremhævede Lars Løkke Rasmussen, at LO og FTF før valget meldte ud, at de ikke ville pege på en bestemt statsministerkandidat. Og de to hovedorganisationer går gerne til forhandlingsbordet, hvis Løkke bliver ny statsminister.

"Vi er klar til forhandlinger uanset regeringens farve, og det har vi jo hele tiden lagt vægt på. Men nu skal vi først se, hvilken vej valget går. Kommer vi dertil, at Lars Løkke bliver statsminister, så må vi dernæst se på, hvad de politiske rammer og forudsætninger vil blive. Altså, hvor mange stemmer V får, fordi det kan også indvirke på, hvad der konkret kan lade sig gøre," siger næstformand i LO, Lizette Risgaard.

V: Sammenbrud et dødsstød
Fra Venstres side er der tale om helt nye toner. Efter sammenbruddet i 2012 gjorde Claus Hjort Frederiksen (V) det klart, at en eventuel kommende borgerlig regering næppe ville genoplive tanken om trepartsdrøftelser.

“Jamen, jeg kan bare ikke forestille mig, hvis vi i morgen fik en VK-regering eller en borgerlig regering, at fagbevægelsen ville være i stand til at lave aftaler med os. Det har jeg bare ikke fantasi til at forestille mig. For de er jo ikke enige om, hvad det danske samfunds problemer er,” sagde han til Information og fortsatte:

“I min optik var dét sammenbrud dødsstødet til trepartsdrøftelser."

Nu har hans egen formand dog genoplivet trepartsdrøftelserne.

Dokumentation

Disse fem udfordringer for Danmark skal trepartsforhandlinger handle om ifølge Lars Løkke Rasmussen:

1. Flere ud på arbejdsmarkedet – færre på offentlig forsørgelse
2. Mindre omkostninger, bureaukrati og regulering i erhvervslivet
3. Den danske arbejdsmarkedsmodel skal beskyttes
4. Flere skal have en uddannelse
5. Det skal betale sig for fremtidens pensionister at spare op til pension


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Jensen

Forbundsformand, Dansk Metal, formand, CO-industri, bestyrelsesformand, Arbejdernes Landsbank, formand, Industriansatte i Norden, forretningsudvalgsmedlem, FH
plade- og konstruktionssmed (Odense Staalskibsværft 1985)

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)









0:000:00