Fald i tilslutning til HPV-vaccinen kan koste menneskeliv

HPV: Faldende tilslutning til HPV-vaccinen risikerer at give flere kræftdødsfald og alvorlige sygdomsforløb, advarer Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen.

HPV-vaccinen tilbydes pigerne når de bliver 12 år.  
HPV-vaccinen tilbydes pigerne når de bliver 12 år.  Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg ToftLasse Lange

Flere kræftdødsfald. Det er ifølge myndighederne og Kræftens Bekæmpelse en af de konsekvenser, man risikerer i kølvandet på et drastisk fald i andelen af piger, som bliver vaccineret mod livmoderhalskræft via HPV-vaccinen.

På bare to år er andelen af 12-årige piger i hver årgang, der bliver vaccineret, faldet fra 90 til 71 procent.

Det viser den seneste opgørelse fra Statens Seruminstitut. Og det store fald vækker bekymring hos myndighederne.

“Vi risikerer med langt færre vaccinerede, at flere piger får livmoderhalskræft og andre kræfttyper relateret til smitte med HPV,” forklarer afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg.

Styrelsen vurderer samtidig, at de seneste års debat om de mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen er årsagen til faldet.

Den vurdering deler Kræftens Bekæmpelse, hvor den faldende vaccinationstilslutning også vækker bekymring. Organisationen har beregnet, at en høj vaccinationstilslutning kan forhindre 60 af de 100 dødsfald, som livmoderhalskræft forårsager hvert år.

Det har været ud fra den forudsætning, at 85 procent af pigerne i målgruppen er blevet vaccineret, hvilket altså ikke længere gør sig gældende. Samtidig peger Kræftens Bekæmpelses formand, Dorthe Crüger, på, at konsekvenserne ved færre vaccinerede ikke kun skal måles i antal døde.

”For hvert dødsfald på grund af livmoderhalskræft er der massevis af kvinder, som bliver opereret mod sygdommen. Mange af dem får smerter og alvorlige gener resten af livet som følge af kræftbehandlingen,” siger Dorthe Crüger.

Hun afviser dermed, at vaccinen blot kan erstattes af screening mod livsmoderhalskræft.

”Hvis screeningen fanger livsmoderhalskræft eller forstadier til det, så har du stadig en hård behandling foran dig og risiko for meget ubehagelige bivirkninger,” siger Dorthe Crüger om sygdommen, der ofte ramme kvinder under 45 år. 

6.000 kvinder i dag bliver opereret for forstadier til livsmoderhalskræft.

Flokimmunitet kan svækkes
HPV-vaccinen har dog også andre fordele end at beskytte lige præcis de piger, der tager imod tilbuddet om at blive vaccineret. En høj vaccinationstilslutning kan nemlig give såkaldt flokimmunitet. Det betyder, at selv ikke-vaccinerede kan undgå smitte ved at HPV-virus bliver mindre udbredt. Det vil blandt andet gavne drengene og medvirke til at mindske de HPV-relaterede kræfttilfælde blandt mænd.

“Målet er via en høj vaccinationstilslutning generelt at minimere antallet af kræfttilfælde forårsaget af HPV-smitte,” fortæller Bolette Søborg.

Sundhedsstyrelsen har ikke opgivet håbet om at få vaccinationstilslutningen op. Heller ikke blandt piger i de årgange som i første omgang har afvist et tilbud om en gratis HPV-vaccination hos deres praktiserende læge, da de fyldte 12.

“Hvis vi får øget tilliden til HPV-vaccinen, kan piger, som fortsat ikke fået vaccinen, måske overveje en ekstra gang at lade sig vaccinere. Men det er et kapløb med tiden. Hvis de bliver smittet med HPV, inden de bliver vaccineret, er det for sent,” siger Bolette Søborg.

Hun peger på, at smittefaren først opstår, når man bliver seksuelt aktiv.

HPV-vaccinen har den seneste måned været i fokus igen efter at den fælleseuropæiske lægemiddelmyndighed, EMA, har undersøgt bivirkningsindberetningerne vaccinen. EMA har konkluderet, at vaccinen er sikker med langt større fordele end ulemper.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorthe Gylling Crüger

Fhv. koncerndirektør, Region Hovedstaden
cand.med. (Aarhus Uni. 1992), ph.d. (Aarhus Uni.)

0:000:00