Fedmemedicin kan få praktiserende læger til at sprænge økonomiloft: ”Skulle mine kolleger have afvist disse mange tusinde patienter?”

Ordination af vægtabmedicinen Wegovy udgør halvdelen af de beløb, som PLO frygter, at de praktiserende læger kommer til at bryde udgiftsloftet med i år. I alt har lægemidlet skabt meraktivitet for 68 millioner kroner i almen praksis, vurderes det.

Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Den populære vægttabsmedicinen Wegovys indtog i det danske sundhedsvæsen har været markant.

Og dyrt.

Nu risikerer de praktiserende læger for første gang i 12 år at bryde det indtjeningsloft, de har aftalt med regionerne, at de skal holde sig under – og en stor del af forklaringen drejer sig om Wegovy.

Som Altinget i dag kan fortælle, vurderer Praktiserende Lægers Organisation (PLO), at regionernes udgifter til almen praksis vil overskride den såkaldte udgiftsramme med 1,5 procent - eller godt 140 mio. kroner – hvis årets sidste måneder ligner de første otte. 

Skulle mine kolleger have afvist disse mange tusinde patienter? Det er godt nok svært, medmindre samfundet havde hjulpet os med denne hårde prioritering

Jørgen Skadborg
Formand, PLO

Og det skyldes i høj grad den populære vægttabsmedicin, ifølge PLO.

Formand Jørgen Skadborg fortæller, at udskrivelsen af Wegovy udgør cirka halvdelen af det beløb, som den forventede overskridelse lyder på. Fra januar til juli har lægemidlet skabt en meraktivitet på 68 millioner kroner i almen praksis.

”Pludseligt siden nytår er der kommet en enorm efterspørgsel, der i sig selv har medført så mange konsultationer og blodprøver, at det har givet meraktivitet for et beløb, der svarer til 0,74 procent af hele vores ramme,” oplyser PLO-formanden. 

I et længere skriftligt interview med Altinget efterlyser han en aftale med regionerne om, hvordan hans medlemmer skal prioritere opgaverne resten af året for at holde regionernes omkostningerne til almen praksis nede.

Her afviser han også, at de praktiserende læger har prioriteret forkert.

Er jeres prognose ikke også et udtryk for, at de praktiserende læger har svært ved at prioritere ordentligt i opgaverne?

"Nej," svarer han. 

Læs også

Heller ikke når det kommer til Wegovy. 

”Skulle mine kolleger have afvist disse mange tusinde patienter? Det er godt nok svært, medmindre samfundet havde hjulpet os med denne hårde prioritering.”

Men hos regionerne mener man tværtimod, at man er komme med en lang række forslag til, hvordan man kan dæmpe udgifterne resten af året, uden at det rammer patienterne:

”Men disse tiltag har PLO ikke ønsket at aftale,” skriver Heino Knudsen blandt andet. Hele diskussionen udfoldes her.

Seks konsultationer om året

Det er hos de praktiserende læger langt det meste Wegovy udskrives.

Ifølge PLO får 87 procent ud af de 79.000 patienter (tal fra juli), der har fået udskrevet lægemidlet, udskrevet det i almen praksis. Og det er en omfattende proces. 

PLO oplyser, at det de første 12 måneder indebærer seks konsultationer og en blodprøve.

Først er der behov for en konsultation og blodprøve, for at undersøge om ordinationen er relevant. Så er der efterfølgende en konsultation om instruktion af brug, en opfølgende konsultation efter én måned og herefter tre yderligere statuskonsultationer årligt. 

Læs også

PLO giver også deres bud på en række andre årsager til, at økonomiloftet lader til at blive overskredet.

  • At der på få år er kommet 118 flere besatte lægekapaciteter på landsplan – fra 3357 i 2019 til 3475 i 2023.
  • At der generelt i sundhedsvæsenet er set en øget aktivitet siden corona.
  • Et udbrud af streptokokinfektioner, som fra januar-juli medførte en meraktivitet på 27 mio. kr
  • At regionerne i højere grad er begyndt at benytte almen praksis til blodprøvetagning. I år forventer PLO en meraktivitet på mellem 114-155 millioner kroner i forhold til 2019.

Danske Regioners Heino Knudsen giver et andet perspektiv på den øgede aktivitet:

"Vi kan se, at noget af stigningen fx skyldes, at borgere i stigende grad har flere kontakter på samme uge, at de samme borgere bliver tilset oftere til almindelige konsultationer og opfølgninger, og at der er sket en stigning i årskontroller pr. borger,” skriver han til Altinget

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Skadborg

Formand, PLO - Praktiserende Lægers Organisation
cand.med. (Aarhus Uni. 1995)

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

0:000:00