Kønskvoter og Elbæks fremtid: Fem nedslag fra Alternativets landsmøde

LANDSMØDE: Hvor meget fyldte Alternativets skandalesager fra efteråret, da partiet mødtes til landsmøde i Odense? Og er Uffe Elbæk snart fortid som partileder? Altinget giver dig her et overblik over Alternativets landsmøde med fem nedslag.

Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

I weekenden løb Alternativets landsmøde af stablen i det moderniserede silopakhus DOK5000 i Odense, der bød på megen debat af politiske forslag, vegansk buffet og gruppekram.

Der blev talt mest om partiets hurtige – og ifølge medlemmerne selv fantastiske – udvikling og den fjerne fremtid, mens ambitionerne for et nærtforestående folketingsvalg og efterårets mediestormvejr blev let og elegant undgået med meget få ord.

Altinget giver dig her et overblik over landsmødet med fem nedslag.

1. Skandalesager blev knapt nok italesat
I efteråret op til kommunal- og regionsrådsvalget blev Alternativet ramt af en række omdiskuterede sager, der blandt andet omhandlede såkaldte dickpics og en heftig festkultur. Sagerne affødte en del mediedækning, hvilket havde gjort Uffe Elbæk nervøs for udfaldet af kommunalvalget.

Det fortalte han ved landsmødet, hvor han blot adresserede sagerne som en mediestorm og en turbulens i partiet. Han kom ikke nærmere på, hvad der lå bag mediedækningen.

"Vi røg ud i nogle meget dårlige mediesager. Det kunne jeg godt have ønsket helt, helt anderledes. Jeg fik en mental mavepuster," sagde Uffe Elbæk.

Sagerne fik dog ikke nogen mærkbar effekt på valget, hvor Alternativet fik 20 byrådsmedlemmer fordelt på 15 kommuner – heriblandt en fagborgmester i København, en borgmester i Fanø kommune og en viceborgmester på Bornholm – og tre regionsrådsmedlemmer.

2. Uffe Elbæk er ikke på vej væk lige foreløbig
For knapt et år siden bekendtgjorde Uffe Elbæk, at han vil stoppe som partileder i næste valgperiode. Men det er ikke ensbetydende med, at weekendens landsmøde var et af de sidste, hvor han er i spidsen for Alternativet.

Ifølge ham selv har han gerne tre til fire flere landsmøder, før han giver stafetten videre til en ny leder.

Hvem arvtageren bliver til den tid, vil Uffe Elbæk heller ikke give et bud på.

"At blive kåret til kronprins eller kronprinsesse er nærmest det tætteste, man kan komme dødskysset," sagde Uffe Elbæk til den fremmødte presse.

En kandidat meldte sig dog på banen om lørdagen. TV-vært og X-factor-dommer Thomas Blachman var gæstetaler til landsmøde, og her bekendtgjorde han, at han da gerne tog over, når Elbæk ikke vil mere.

"Men jeg skal måske starte med at melde mig ind i partiet," sagde Thomas Blachman.

3. Kønskvoter i toppen af stemmesedlerne
Alternativet nåede at behandle 32 politiske forslag i løbet af weekenden, hvoraf to af dem vil få betydning for vælgernes stemmesedler ved det kommende folketingsvalg og valg til Europa-Parlamentet.

Alternativet har nemlig vedtaget et ligestillingsforslag, der indfører kønskvoter på de øverste placeringer på opstillingslisten. Det betyder i praksis, at hvis en kreds har opstillet en kvindelig spidskandidat, skal nummer to på listen være en mand – og omvendt.

Det kommer til at omfatte folketingskandidaterne og kandidaterne til Europa-Parlamentet, mens kommunal- og regionsrådsvalg er undtaget.

Foruden kønskvoter blev et forbud mod dobbeltmandater også vedtaget, hvilket betyder, at en folkevalgt for Alternativet fremover kun må være repræsenteret i enten Europa-Parlamentet og Folketinget eller i en Kommunalbestyrelse og et regionsråd.

4. Tidligere V-folketingskandidat i spidsen
Ved landsmødet trådte Alternativets forperson, Nilas Bay-Foged, tilbage efter blot et år på posten, og derfor skulle partiet finde en ny person til at stå i spidsen for dets hovedbestyrelse.

Der var kampvalg om posten, hvor Michael Jellesmark – til landsmødesalens store begejstring – endte med at gå med sejren.

Den nye forperson er ikke ubekendt med partiledelse. Han har nemlig en fortid som tidligere medlem af Venstres hovedbestyrelse. Et parti, han forlod til fordel for Alternativet i december 2015, hvor han tidligere på året endda havde været folketingskandidat for Venstre.

5. Det næste Danmark
Ligesom efterårets sager i Alternativet kun blev kortvarigt berørt og omtalt som en turbulens, var der ikke mange ord om det kommende folketingsvalg.

Uffe Elbæk bemærkede i velkomsttalen, at landsmødet ville formentlig blive det sidste på denne side af et folketingsvalg. Her skal Alternativet for første gang nogensinde skal gøre noget for anden gang, når partiet igen skal ud i en folketingsvalgkamp.

Og så kom han ikke mere ind på det folketingsvalg i løbet af hele weekenden.

I stedet benyttede han sin landsmødetale på at lancere sit nye visionsudspil 'Det Næste Danmark', der er et oplæg til en diskussion om, hvordan Danmark skal se ud 20 til 30 år fra nu, og dermed ikke har nogle konkrete forslag, der kan danne grundlag for et valgudspil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00