Debat

FH og DA: Få nu de faglærte på finansloven – det er afgørende for den grønne omstilling

Flere unge skal tage en erhvervsuddannelse, hvis Danmark skal beholde den grønne førertrøje i klimakampen. Derfor skal der sættes penge af på finansloven til bedre undervisning, udstyr og rekruttering, skriver Nanna Højland og Pernille Knudsen.

Vi mangler folk, der ved, hvad der er op og ned på en ladestander til elbiler, skriver Nanna Højlund og Pernille Knudsen. 
Vi mangler folk, der ved, hvad der er op og ned på en ladestander til elbiler, skriver Nanna Højlund og Pernille Knudsen. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Nanna Højlund
Pernille Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis der er noget, vi arbejdsgivere og lønmodtagere er enige om – trods vores indbyggede forskelle – er det, at vi har akut brug for, at flere unge og voksne tager en faglært uddannelse.

Manglen på faglærte er en af vores største udfordringer. Også statsministeren nævnte det forleden på regeringskonferencen ”Fremtidens Danmark”. Vi har brug for handling. For allerede nu går vi som samfund glip af arbejdspladser i produktionen, og vi er godt på vej til at sakke bagud i den grønne omstilling.

Vi mangler folk, der ved, hvad der er op og ned på en ladestander til elbiler, som kender teknikken i moderne affaldssortering, og som ved, hvordan man skruer en vinge på en vindmølle.

Grønt foregangsland
Derfor er vi også enige om en klar appel til regeringen: Der skal flere penge til erhvervsskolerne. Til bedre undervisning, mere udstyr og mere oplysning til de unge og deres forældre, og til de voksne, der også overvejer en faglært uddannelse.

Vi kommer med vores opfordring lige nu, fordi Folketinget om få dage for alvor begynder at forhandle om at fordele ressourcerne på finansloven.

Hvis ikke vi investerer i erhvervsuddannelserne, kommer vi ikke til at høste gevinsterne af Danmarks førerposition som grønt foregangsland.

Nanna Højlund og Pernille Knudsen
Hhv. næstformand i FH og viceadministrerende direktør i DA

Hvis ikke vi investerer i erhvervsuddannelserne, kommer vi ikke til at høste gevinsterne af Danmarks førerposition som grønt foregangsland.

Det foruroligende er, at udviklingen desværre går den forkerte vej. Kun hver femte elev, der forlader grundskolen, søger direkte ind på en erhvervsuddannelse. Desuden savner erhvervsuddannelserne i høj grad også de voksne elever og de unge i alderen 18-24 år.

En erhvervsuddannelse giver gode muligheder for spændende job, der blandt andet er afgørende for den grønne omstilling. En erhvervsuddannelse kan også bruges til at læse videre, og rigtig mange vælger at blive selvstændige med en erhvervsuddannelse i bagagen. 

Bedre læringsmiljøer og moderne udstyr
Men hvis det skal lykkedes at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse, skal vi ud over gode fremtidsudsigter også kunne tilbyde eleverne attraktive erhvervsskoler med inspirerende læringsmiljøer og moderne udstyr.

Desuden skal lærerne på erhvervsuddannelserne efteruddannes, så de er fagligt rustede til at undervise fremtidens faglærte i den nyeste digitale og teknologiske teknologi. Samtidig skal det være mere fleksibelt for voksne over 25 år at gennemføre en erhvervsuddannelse.  

Endelig har vi brug for at bygge videre på de gode og dårlige erfaringer, der tidligere et er gjort i forsøget på at få flere til at tage en faglært uddannelse. Det kræver ny forskning og viden om erhvervsuddannelserne.

På den baggrund krydser vi fingre for, at regeringen med sit finanslovsudspil har forstået alvoren og afsætter tilstrækkelige midler til at gøre erhvervsuddannelserne til et mere attraktivt uddannelsesvalg for både unge og voksne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00