Debat

Finansbranchen i replik: Organisationer sætter klimakikkerten for det blinde øje

I stedet for særregler i Danmark er der brug for ens spilleregler på tværs af alle lande – for klimaudfordringerne kan Danmark ikke løse alene, skriver Birgitte Søgaard Holm og Tom Vile Jensen.

Finansbranchen er ligesom ngo'er og politikere optaget af at reducere brugen af fossile brændsler, skriver Birgitte Søgaard Holm og Tom Vile Jensen.
Finansbranchen er ligesom ngo'er og politikere optaget af at reducere brugen af fossile brændsler, skriver Birgitte Søgaard Holm og Tom Vile Jensen.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En række ngo'ere sætter i Altinget fokus på finansbranchens rolle i den grønne omstilling. Som branche er vi ligesom ngo'er og politikere optaget af at reducere brugen af fossile brændsler.

De store udfordringer, som verden står overfor, kræver, at vi alle bidrager. Det gælder også erhvervslivet, banker og pensionsselskaber. Det handler om alt fra energieffektivisering til nye teknologier og finansiering heraf.

Forfatterne anerkender, at finanssektoren er en vigtig aktør i at drive omstillingen fremad. Men vi synes nok, at de overser, hvad branchen faktisk gør.

Banker og pensionsselskaber påvirker de virksomheder, som de investerer i, i en grønnere retning ved at gå i dialog med dem og stemme på generalforsamlinger. I sidste ende kan det føre til frasalg, hvis virksomhederne ikke flytter sig hurtigt nok i en grønnere retning.

Finansbranchen har fuld smæk på den grønne omstilling

Finanssektoren i Danmark har tilbage i 2019/2020 tillige forpligtet sig til at fremme klimavenlige investeringer og reducere klimaaftrykket fra finansierede aktiviteter.

Investeringsbranchen har fastsat et mål om at reducere klimaaftrykket fra alle investeringer i fonde målrettet private med mindst 25 procent frem mod 2025 og med mindst 50 procent frem mod 2030 i forhold til 2020.

På udlån er penge- og realkreditinstitutterne også godt i gang med at måle klimaaftryk, og syv ud af ti institutter har eller planlægger snarest at udarbejde en handleplan for reduktion af aftrykket.

Læs også

Pensionsbranchen har sat et ambitiøst mål om at investere yderligere 350 milliarder kroner i grøn omstilling frem mod 2030. Branchen har i dag investeret i alt 248 milliarder kroner i vindmøller, solceller, PtX, grønne virksomheder, grønne obligationer og energieffektivt byggeri.

Rigtig mange af investeringerne fra branchen gøres i Danmark. Og penge- og realkreditinstitutter har finansieret klimavenlige aktiviteter for 548 milliarder kroner.

På den måde understøtter den samlede finansbranche målrettet regeringen og Folketinget i vores fælles ambition om, at Danmark skal være i front på den grønne omstilling.

Kræver samarbejde på tværs af lande

Vigtigheden af grøn omstilling er blevet endnu tydeligere efter Ruslands invasion af Ukraine og de stigende energipriser.

For at accelerere den grønne omstilling har finansbranchen indgået partnerskaber og samarbejder med regeringen – blandt andet om at gøre det billigt for danskerne at optage lån til at udskifte deres olie- og gasfyr.

Branchen har også efteruddannet medarbejdere i bæredygtighed, udviklet en branchestandard for at opgøre klimaaftryk og medvirket til at udvikle nye værktøjer til at måle klimabelastning i for eksempel landbruget.

Når det kommer til klimaet, har vi faktisk mere tilfælles med ngo'erne, end der deler os

Birgitte Søgaard Holm og Tom Vile Jensen
Direktør for investering og opsparing i Finans Danmark og underdirektør i Forsikring & Pension

Derudover deltager sektoren aktivt i regeringens klimapartnerskaber om at bidrage til at nå målet om at reducere Danmarks udledning af CO2 med 70 procent i 2030.

Står i skærende kontrast

Det nævnes, at blandt andet regeringen ikke har foreslået nogen form for klimaregulering af finanssektoren.

Det står i skærende kontrast til de flere tusinder af sider i direktiver, forordninger og tilhørende standarder fra EU om bæredygtig finans, der i de her år bliver udviklet og rullet ud over branchen – og med branchens bistand.

Derfor sidder man ærlig talt lidt med en følelse af, at organisationerne har sat kikkerten for det blinde øje, da de forfattede indlægget.

I stedet for særregler i Danmark er der brug for ens og klare spilleregler på tværs af alle lande – for klodens klimaudfordringer kan Danmark ikke løse alene.

EU er ved at udvikle en målestok for aktiviteter, der kan betragtes som grønne, og regler for virksomheder om bæredygtighedsrapportering.

Der er brug for gode og harmoniserede bæredygtighedsoplysninger fra de virksomheder, som vi investerer i og låner til, så vi kan omsætte ord til handling og træffe klimavenlige valg globalt, gå i dialog og måle fremskridt på det bedst mulige grundlag.

Egentlig mener vi, at vi faktisk har mere tilfælles med ngo'erne, end der deler os, når det kommer til klimaet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Søgaard Holm

Adm. direktør, Investering Danmark, direktør for investering og opsparing, Finans Danmark
MSc Economics (London School of Economics 1996), cand.polit. (Københavns Uni. 1997), MBA (Henly Business School 2015)









0:000:00