Om  
Alexander Stubb

Finland vælger tidligere statsminister som ny præsident

Alexander Stubb fra det konservative Samlingspartiet er valgt som ny præsident for Finland. Han er tidligere stats-, finans- og udenrigsminister og skal nu stå i spidsen for det nyoptagede Nato-land.

Alexander Stubb vinder valget med 51,6 procent af stemmerne.
Alexander Stubb vinder valget med 51,6 procent af stemmerne.Foto: Emmi Korhonen/AFP/Ritzau Scanpix
Sophie Bavnhøj

Alexander Stubb fra det konservative Samlingspartiet er valgt som Finlands nye præsident.

Det står klart, efter den 55-årige politiker fik 51,6 procent af stemmerne ved valget 11. februar. Mens fik hans modkandidat, den uafhængige Pekka Haavisto, 48,4 procent af stemmerne, skriver DR.

Delresultater havde tidligere vist en klar føring til Alexander Stubb, som havde støtte fra 52,7 procent af de stemmer, som var afgivet på forhånd.

Alexander Stubb er et kendt navn i finsk politik og er både tidligere finansminister, udenrigsminister og statsminister. I Finland er præsidentembedet overvejende ceremonielt, men præsidenten står i spidsen for landets udenrigs- og sikkerhedspolitik.

 

Læs også

Med sin nye post bliver Alexander Stubb derfor også øverstkommanderende for de finske forsvarsstyrker. Efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022 og Finlands optagelse i Nato året efter har embedet derfor fået særlig betydning, oplyser Ritzau ifølge Børsen

Den sikkerhedspolitiske situation har også fyldt under valgkampen, og Alexander Stubb har talt for en tydelig holdning til Rusland.

"Der vil ikke være nogen politiske relationer til Rusland eller med det russiske politiske lederskab, før de afslutter krigen i Ukraine," sagde han i et interview op til valget.

Den nyvalgte præsident overtager officielt posten 1. marts og erstatter den afgående præsident, Sauli Niinistö, som har siddet på posten siden 2012. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alexander Stubb

Præsident, Finland, fhv. statsminister, Finland
kandidat i europæiske studier (Europakollegiet 1995), ph.d. i europæiske studier (London School of Economics 1999)

0:000:00