Flere og flere statslige it-projekter får rødt lys

En gennemgang af statens egne rapporter viser en stigning i røde trafiklys for de store it-projekter. Færre af dem holder sig inden for rammerne for både tidsforbrug og budget. “Bekymrende,” mener finansministeren.

Finansminister Nicolai Wammen (S) vil holde "godt øje" med udviklingen i advarselslamper for de statslige it-projekter.
Finansminister Nicolai Wammen (S) vil holde "godt øje" med udviklingen i advarselslamper for de statslige it-projekter.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis LundChris Lehmann

Mere end hver fjerde statslige it-projekt får de røde advarselslamper til at blinke i Statens It-råd.

I den seneste halvårlige statusrapport for 2021 uddeler rådet 11 røde trafiklys ud af 39 statslige it-projekter, svarende til 28 procent. Det er rekordmange og den højeste andel i løbet af de seneste ti år sammen med statusrapporten for 1. halvår 2013, viser en gennemgang fra Altinget.

“Det er rigtig ærgerligt for den offentlige digitalisering, at der er en række projekter, hvor der tilsyneladende er problemer med deres økonomi, deadline eller scope,” siger Michael Wätjen, formand for udvalget for offentlig digitalisering under It-Branchen.

Et rødt trafiklys betyder, at der bør være særlig ledelsesopmærksomhed på at håndtere udfordringer i projekterne, og It-rådet er i dialog med de pågældende projekter, skriver Digitaliseringsstyrelsen på sin hjemmeside.

Udviklingen ærgrer da også finansminister Nicolai Wammen (S).

“Jeg synes, det er bekymrende, at der er sket en stigning i antallet af uddelte røde trafiklys. Det er en udvikling, som jeg mener, man skal holde godt øje med. Derfor ser jeg også frem til, at It-rådets store rapport kommer i foråret, hvor jeg ved, at rådet kommer til at se nærmere på blandt andet denne udvikling,” siger han i en skriftlig kommentar til Altinget.

Nicolai Wammen har tidligere udtalt, at det er vigtigt, at de offentlige myndigheder gør sig umage for at være gode kunder.

“Den holdning ændrer It-rådets statusrapportering ikke på. Dog er der, som det er mig oplyst, mange forskellige årsager til, at projekterne i It-rådets seneste statusrapportering har fået tildelt de trafiklys, de nu har fået,” bemærker Nicolai Wammen.

Ud af de 39 projekter har 17 fået et grønt trafiklys, hvoraf de fire er blevet grønne, fordi de har fået en ny baseline. Derudover har 11 projekter fået et gult trafiklys. 

Fra It-branchens side kunne vi godt tænke os, at Digitaliseringsstyrelsen og Finansministeriet kigger på de rammer, som It-rådet har at arbejde efter, så de parametre, som de skal vurdere projekterne efter, også er relevante i 2021 og fremadrettet.

Michael Wätjen
Formand for udvalget for offentlig digitalisering under It-Branchen

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00