Måling: Stort flertal i befolkningen ønsker fri hash

HASH: Enhedslisten, SF, Radikale, Alternativet og Liberal Alliance vil legalisere hash, og partierne har nu et flertal i befolkningen i ryggen. Socialdemokratiet er splittet.

Rosa Lund (EL) på talerstolen til en demonstration for legalisering af hash.
Rosa Lund (EL) på talerstolen til en demonstration for legalisering af hash.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Mikkel Lind Sorgenfrey

Nørrebroparken i København, Mølleparken i Aarhus og Pusher Street på Christiania. Stederne er mange − og velkendte − hvis du vil købe hash. Men salget drives af rockere og kriminelle bander.

Alternativets cannabisordfører mener, at tiden er inde til en legalisering. 

"Det flertal i Folketinget, der er imod cannabis, er fuldstændig ude af trit med sin egen befolkning,” siger Torsten Gejl (ALT).

Og det kan der være noget om. Hele 65 procent af danskerne ønsker en legalisering af hash. Kun 25 procent svarer 'nej'. Det viser en Norstat-måling gennemført for Altinget og Jyllands-Posten.

Fakta
Hash stammer fra hampeplanten Cannabis Sativa og indeholder det aktive stof THC. Cannabisplanten kan bruges til at lave flere former for rusmidler, hvor hash er den mest kendte form.
Cannabis er det mest brugte stof blandt unge. I de senere år er der dog set et lille fald i udbredelsen af hash. For de 16-24-årige gælder det, at:
  • 41 % har prøvet at bruge hash nogensinde
  • 20 % har prøvet at bruge hash inden for det seneste år
  • 7,8 % har prøvet at bruge hash inden for den seneste måned.
Blandt de 15-16-årige har 12,4 % prøvet hash nogensinde, og 4,9 % har brugt hash inden for den seneste måned.

Kilde: Altomstoffer.dk (Sundhedsstyrelsen)

Men måske er et flertal i Folketinget ved at tegne sig. For ikke meget er Enhedslisten og Liberal Alliance normalvis enige om, men når det kommer til legalisering af hash, gør de fælles front sammen med SF, Alternativet og Radikale. De fem partier bragte en fælles kronik i Politiken for et år siden, hvor de argumenterede imod det eksisterende forbud.

Partierne er klar til at presse på for en dagsorden om fri hash som rusmiddel efter folketingsvalget.

"I øjeblikket medfører forbuddet totalt kaotiske tilstande i forhold til cannabismarkedet. Forbuddet fører til, at rockere og kriminelle bander sælger cannabis til vores børn og unge i hver eneste flække i det her land,” siger Alternativets cannabisordfører, Torsten Gejl. 

Forbuddet fører til, at rockere og kriminelle bander sælger cannabis til vores børn og unge i hver eneste flække i det her land

Torsten Gejl
Cannabisordfører for Alternativet

Også Enhedslisten mener, at det især handler om at bekæmpe banderne.

"Cannabissen er ikke fri, og derfor er markedet frit. Det er banderne, der styrer det hele. Jeg synes, at det handler om at tage kontrollen over markedet tilbage. Og det har vi i Enhedslisten kæmpet for i rigtig mange år,” siger partiets retsordfører, Rosa Lund.

Også partiet Klaus Riskær Pedersen har legalisering af hash som en del af sit valgprogram.

Mette Frederiksen siger nej 
Socialdemokratiet deler dog ikke samme synspunkt som sine støttepartier i rød blok. I Altingets kandidattest til folketingsvalget svarer Mette Frederiksen (S), at hun er 'helt uenig' i, at hash skal legaliseres.

Andre svarmuligheder er ‘overvejende uenig’, ‘overvejende enig’ eller ‘helt enig’. Mette Frederiksen lægger sig altså så langt væk, hun kan komme, på spørgsmålet om legalisering − ‘på nuværende tidspunkt’:

”Hash og stoffer er et stort og dilemmafyldt samfundsproblem, og der findes ingen nemme løsninger. Men på nuværende tidspunkt er det ikke vores opfattelse, at en legalisering vil løse de mange problemer, der er forbundet med hash,” uddyber Mette Frederiksen i kommentarfeltet i testen.

Andelen af fortalere for fri hash er dog større blandt S-vælgere end i den generelle befolkning. Hele 67 procent af dem, der siger, at de vil stemme på Socialdemokratiet, går ind for en legalisering.

Uenighed blandt socialdemokrater
Mette Frederiksen har ikke kun befolkningen og sine egne vælgere imod sig. Også flere partifæller har en anden overbevisning på området.

Én af dem er den magtfulde socialdemokrat Henrik Sass-Larsen. Han foreslog i en debatbog, der udkom sidste år, at afkriminalisere hash. Den holdning er han stadig aktuel med; i Altingets kandidattest erklærer han sig ’overvejende enig’ i en legalisering og uddyber: 

“Det mener jeg vil være en fordel i forhold til at bekæmpe kriminalitet og frigive ressourcer for politiet.” 

Alt i alt svarer 63 socialdemokratiske folketingskandidater, at de er uenige, mens 23 svarer, at de er enige.

Også andre kendte socialdemokratiske ansigter ønsker en legalisering.

Det er blandt andre socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil, som er ’overvejende enig’.

Det samme er folketingskandidaten David Trads og fri- og efterskoleordfører Lars Aslan Rasmussen. Sidstnævnte ønsker en forsøgsordning i tre år. Det, mener han, vil kunne skabe færre misbrugere.

En københavnerdagsorden 
Også Yildiz Akdogan er ’overvejende enig’ i en legalisering af hash og dermed uenig med sin formand.

“Det er, fordi det er en københavnerdagsorden,” siger hun om uenigheden i partiet.

Det er også velkendt, at overborgmester Frank Jensen (S) spiller en afgørende rolle i at presse på for legalisering af hash. Han har tidligere foreslået en landsdækkende ‘systembolag’-model. Den går kort fortalt ud på, at hash skal kunne købes fra salgssteder, der ejes og drives af staten.

Ifølge forslaget må salg kun ske til voksne over 18 år, og alle salgssteder skal tilbyde rådgivning til hashafhængige.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

0:000:00