Debat

FOA: Skæve arbejdstider giver massive problemer med rekruttering

Højt tempo, skiftende arbejdstider og lav løn skaber rekrutteringsudfordringer indenfor social- og sundhedsområdet og blandt handicaphjælpere, skriver Mona Striib.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Mona Striib
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

16.000. Så mange sosu'er kommer Danmark til at mangle allerede i 2030 ifølge en ny analyse fra KL. 

Vi bør måske begynde at spørge os selv, om arbejdsvilkårene med skæve og skiftende arbejdstider har noget med rekrutteringsudfordringen at gøre.

Den seneste rekrutteringsundersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser, at vi inden for det offentlige område vil se social- og sundhedspersonale, handicaphjælpere og sygeplejersker toppe listen over forgæves rekrutteringer med en forgæves rekrutteringsrate på 40 procent eller mere.

FOA organiserer en række af de faggrupper, der hver dag sikrer velfærd og omsorg for nogle af samfundets svageste.

Men fordi de har valgt det fag, som de nu engang har valgt, skal deres arbejdsliv tilsyneladende været præget af et uhørt højt tempo og et minutiøst dagsprogram, der begrænser muligheden for at drage ordentlig omsorg for de ældre, de svage og de syge. Det er ikke fair. Og det er heller ikke fair, at man føler sig nødsaget til at droppe pauser og toiletbesøg for at kunne nå sine opgaver.

Skiftende arbejdstider påvirker privatlivet

Samtidig er det fag, hvor skiftende arbejdstider er udbredt, og hvor en arbejdsuge består af en knap så delikat blanding af dag-, aften- og weekendarbejde og i nogle tilfælde også nattevagter.

Højt tempo, skiftende arbejdstider og lav løn – kan det mon have en sammenhæng med de aktuelle rekrutteringsudfordringer?

Mona Striib
Forbundsformand, FOA

Oveni dette kommer så alle de gange, hvor de bliver kaldt på arbejde for at dække ind for sygdom og lignende, hvilket ifølge FOA's seneste arbejdstidsundersøgelse giver stressfølelse og går ud over privatlivet.

De skiftende arbejdstider er en fast del af arbejdslivet for flere faggrupper, for eksempel social- og sundhedsassistenter, medarbejdere på botilbud og ambulancereddere.

Men det er stadig et arbejdsliv, der står i skærende kontrast til størstedelen af det danske arbejdsmarked, hvor man arbejder i tidsrummet syv til 17 fra mandag til fredag og holder fri i weekenden. De eneste weekender, hvor social- og sundhedspersonale med sikkerhed har fri, er dem, der ligger i deres fem årlige ferieuger.

I den førnævnte arbejdstidsundersøgelse ses det tydeligt, at gruppen med skiftende arbejdstider er udfordret. Hele 47 procent af de adspurgte svarer, at deres arbejdstider gør det svært at få privatlivet til at hænge sammen. Det er godt og vel halvdelen.

Aflønning for skæve arbejdstider

De skæve og skiftende arbejdstider er desværre et uomgængeligt vilkår for blandt andet mange af FOA's medlemmer. For ældre, svage og syge mennesker har naturligvis også brug for hjælp om natten, i weekenden og i højtider, og ambulancen skal med største selvfølge kunne rykke ud på alle tider af døgnet. Det siger sig selv.

Så de skiftende arbejdstider er en kamel, der sluges, og den serveres ovenikøbet med en lav løn. En lav løn, der i inflationstider lægger yderligere pres på privatlivet og husholdningsbudgettet.

Højt tempo, skiftende arbejdstider og lav løn – kan det mon have en sammenhæng med de aktuelle rekrutteringsudfordringer?

I vores optik klart ja. Men heldigvis er der muligheder for at få skabt nye løsninger.

En højere grad af indflydelse på planlægning af arbejdet, et arbejdstempo, hvor man kan holde til at arbejde på fuldtid og bedre aflønning for arbejde på skæve tidspunkter – vel og mærke sådan, at man ikke skal betale for ulemper med en lavere grundløn. Det er blot nogle af mulighederne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mona Striib

Forbundsformand, FOA, formand, Forhandlingsfællesskabet
ufaglært

0:000:00