Debat

FOA: Vis SOSU’erne den respekt, de fortjener

DEBAT: Hvis flere unge skal finde det attraktivt at tage en SOSU-uddannelse, kræver det, at SOSU'erne anerkendes mere for det arbejde, de yder. Det mener FOA's forbundsformand, Dennis Kristsensen.

Foto: FOA
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dennis Kristensen
Forbundsformand, FOA

Hvis jeg og andre i den kommende generation af ældre skal have en værdig alderdom, er der behov for, at flere unge mennesker finder det attraktivt at tage en uddannelse på social- og sundhedsområdet.

Men hvad skal der til for at flere unge mennesker får lyst til at uddanne sig til for eksempel social- og sundhedsassistent?

Hos FOA er social- og sundhedssektoren dén sektor, hvor flest medlemmer ikke mener, at deres fag er anerkendt i samfundet. Det viser en medlemsundersøgelse fra sidste år. Værst står det til på plejecentrene, hvor 55 procent af medlemmerne, der arbejder der, ikke oplever, at folk anerkender deres arbejde.

Det er godt, at der findes mennesker som Agnes, og heldigvis er hendes lyst til faget langt fra et særtilfælde.

Dennis Kristensen
Forbundsformand, FOA

Det er et problem, når vi i løbet af kort tid risikerer at mangle uddannet arbejdskraft på social- og sundhedsområdet.

Den uskrevne ret
For nylig stod social- og sundhedsassistent Agnes Daubjerg Østergaard frem og fortalte, hvordan hendes tidligere gymnasie-rektor havde sagt ”jamen, du kunne jo være blevet til noget,” da hun droppede ud af 1.g for i stedet at søge ind på SOSU-skolen.

En besynderlig reaktion fra rektors side, der får mig til at huske lektor Blommes foragtende trussel i Scherfigs ”Det forsømte forår” til eleverne om, at de kan få et arbejde svarende til dem, han ud ad vinduet kan se grave et hul i vejen.

Dengang handlede det om såkaldt klassisk dannedes åndshovmod over for mennesker, der ikke blev uddannet i latin og romerrigets storhedstid. I dag er det ikke længere klassisk dannelse, der er baggrunden for at se ned på mennesker.

Nu er det i langt højere grad evnen til at skrabe penge til sig – uddannelse eller ej -, der er den uskrevne adgangsbillet til at indgå i eliten. Og dermed giver den uskrevne ret til at se ned på eksempelvis erhvervsuddannelserne.

Vi bør være taknemmelige
”Hvorfor er det finere at være jurist end at tage sig af ældre,?” spørger Agnes Daubjerg Østergaard i Fagbladet FOA og fortæller, at hun har valgt at blive social- og sundhedsassistent, fordi hun kan lide at være der for andre mennesker hver eneste dag.

Jeg håber, at rektor har læst Agnes’ opråb og sidder tilbage med røde ører. Det er godt, at der findes mennesker som Agnes, og heldigvis er hendes lyst til faget langt fra et særtilfælde. Social- og sundhedspersonalet knokler landet over i hjemmeplejen, på sygehuse, døgninstitutioner og plejecentre for at hjælpe, pleje og drage omsorg for mennesker, der har brug for det. Og de gør det, fordi de brænder for det. Så i stedet for at rynke på næsen af folk som Agnes, burde rektor og vi andre være taknemmelige.

Heldigvis ser vi for tiden, at social og sundheds-faget ligesom andre ’velfærdsfag’ er blevet mere anerkendt end tidligere. Det viser en liste fra Yougov for Ugebrevet A4 over, hvor meget prestige danskerne forbinder med forskellige jobtyper på en skala fra 0-10, hvor 10 er det højeste.

Social- og sundhedsassistenter på sygehuse indtager plads 64 med en score på 4,7. Deres prestige er steget med 0,5 siden 2006.

Samme udvikling gør sig gældende på plejehjem, hvor social- og sundhedsassistenterne placerer sig på 76-pladsen med en score på 4,3. Deres prestige er dermed steget med 1,2 siden 2006.

En sund og vigtig udvikling
Det er en sund og vigtig udvikling, men det skal blive endnu bedre, hvis vi skal tiltrække flere til uddannelserne.

Derfor har FOA gennem et stykke tid, sammen med KL og Danske Regioner, arbejdet på at kvalificere kommende medarbejdere endnu bedre ved at lave to nye social- og sundhedsuddannelser: En ny social- og sundhedshjælperuddannelse og en ny social- og sundhedsassistentuddannelse.

Samtidig vil vi sikre, at der fortsat er lette muligheder for efteruddannelse for social- og sundhedshjælpere, der ønsker at opkvalificere sig til social- og sundhedsassistent.

Begge tiltag er med til at hæve kvaliteten i den kommunale pleje, og samtidig vil grund- og efteruddannelsesmuligheder sikre livslang læring for morgendagens social- og sundhedspersonale.

Endelig skal vi være gode til at fremhæve de positive historier fra faget. Som social- og sundhedsassistent Agnes Daubjerg Møller så rigtigt siger:

”Hvis vi kun fortæller det negative, får vi aldrig højnet prestigen af vores fag. Jeg kunne aldrig finde på at skrive et læserbrev om våde bleer hos beboerne. Jeg vil hellere fortælle om den dag, jeg tog en svær samtale om døden med en pårørende eller holdt en gammel mand i hånden, til han blev tryg.”

Dokumentation

Fra 12. maj og en måned frem sætter Socialdebatten fokus på, hvordan man sikrer nok kvalificeret arbejdskraft på det sociale område.

Følg debatten her.

Debatten på Altinget har til formål at fokusere og styrke den fagpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altingets fagportaler derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for forskellige områder.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

0:000:00