Før topmøde: Forholdet mellem EU og Kina er i forvejen sløjt – nu skaber krigen i Ukraine nye sprækker

Spændingerne i forholdet mellem EU og Kina er ikke blevet mindre voldsomme, efter krigen i Ukraine brød ud. EU opfordrer Kina til at stille sig på den rigtige side af konflikten, mens Kina hellere vil holde sig på sidelinjen. Fredag holder de to parter topmøde.

Sidste møde mellem EU's og Kinas ledere fandt sted 30. december 2020. Lederne afsluttede forhandlingerne om en investeringsaftale, som dog siden er sat på pause. Denne gang foregår topmødet også digitalt.
Sidste møde mellem EU's og Kinas ledere fandt sted 30. december 2020. Lederne afsluttede forhandlingerne om en investeringsaftale, som dog siden er sat på pause. Denne gang foregår topmødet også digitalt.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Det er "ikke helt tydeligt", hvor Kina har placeret sig i forhold til krigen i Ukraine. 

Det sagde statsminister Mette Frederiksen i forbindelse med sidste uges EU- og Nato-topmøder i Bruxelles, hvor de vestlige regeringsledere sendte en fælles opfordring til Kina. 

"I vores øjne er der ikke plads til at stille sig andre steder end det rigtige sted i den her krise - nemlig på ukrainernes side imod et Rusland, som invaderer et fredeligt, demokratisk land," lød det fra Mette Frederiksen.

Også den lettiske premierminister Krišjānis Kariņš sendte et klart budskab til de kinesiske ledere.

"Kina står over for et simpelt valg: Sats på Rusland, som fører krig mod Ukraine og bomber kvinder, børn og hospitaler, eller find en måde at arbejde sammen med Europa, USA og vestlige demokratier på," sagde Letlands leder ved sidste uges topmøder.

Måske EU dog snart kan blive klogere på Kinas position.

Efter flere forsinkelser afholder EU og Kina nemlig topmøde for 23. gang, når lederne fra Unionen og verdens folkerigeste land fredag slår computerskærmen op fra hver sin side af jordkloden. Øverst på dagsordenen er – i hvert fald ifølge EU – krigen i Ukraine.

Topmødets deltagere

Fra EU deltager kommissionsformand Ursula von der Leyen, formand for Det Europæiske Råd, Charles Michel, og EU's udenrigschef, Josep Borrell.

De tre EU-chefer skal fredag formiddag holde møde med Kinas premierminister, Li Keqiang.

Fredag eftermiddag sidder præsident Xi Jinping klar foran skærmen for at tale med EU-lederne.

De mange opfordringer fra Vesten, om at Kina skal stille sig på den rigtige side af verdenshistorien, får dog sandsynligvis ikke den store effekt, spår en ekspert.

0:000:00