Om  
Leif Lahn Jensen
Karsten Hønge
Karina Adsbøl

Folketinget vælger nyt præsidium

Folketinget har sammensat et nyt præsidium efter folketingsvalget. Foruden Venstres Søren Gade får Socialdemokratiet, Moderaterne, SF og Danmarksdemokraterne plads i Folketingets Præsidium.

Folketingets nye præsidium består af Karsten Hønge, Leif Lahn, Søren Gade, Jeppe Søe og Karina Adsbøl.
Folketingets nye præsidium består af Karsten Hønge, Leif Lahn, Søren Gade, Jeppe Søe og Karina Adsbøl.Foto: Emil Helms, Mads Claus Rasmussen, Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix, Jeppe Søe, Philip Davali/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Onsdag trådte Folketinget sammen for officielt at vælge dets nye formand og det øvrige præsidium.

Et flertal i Folketinget stemte for valget af Søren Gade som formand. Præsidiets næstformænd findes blandt de øvrige partier fordelt efter størrelse målt på mandater. Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne trak lod om en plads i præsidiet, da begge partier har 14 mandater.

Formand: Søren Gade, Venstre

59-årige Søren Gade har været medlem af Folketinget fra 2001 til 2010 og igen fra 2015 til 2019. Han er forhenværende forsvarsminister fra 2004 til 2010 og fra 2012 til 2014 administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer. Ved europaparlamentsvalget i 2019 blev han valgt ind og har indtil 2022 siddet i Europa-Parlamentet. Gade har læst økonomi på Aarhus Universitet.

1. næstformand: Leif Lahn, Socialdemokratiet

55-årige Leif Lahn er næstformand for Statsrevisorerne. Han arbejdede som havnearbejder i Aarhus, inden han blev valgt til Folketinget i 2007. Lahn har senest været næstformand for Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne, gruppeformand for Socialdemokratiet og har tidligere været beskæftigelsesordfører.

2. næstformand: Jeppe Søe, Moderaterne

51-årige Jeppe Søe er blevet valgt til Folketinget for første gang. Han er tidligere politisk aktiv og har været medlem af Socialdemokratiet og stillede op for Konservative i 2003. Til sidst blev han formand og bestyrelsesmedlem i Borgerligt Centrum, der dog aldrig kom i Folketinget. Journalistuddannede Søe har været kommunikationsdirektør i Thrane Media og tv-vært på blandt andet TV3 og TV Aalborg.

3. næstformand: Karsten Hønge, SF

Mette Frederiksen

64-årige Karsten Hønge blev første gang valgt til Folketinget i 2007. I 2017 blev han udpeget som politisk ordfører for SF. Han er udlært som tømrer og har arbejdet i faget i 12 år. Efterfølgende arbejdede han 16 år som fagforeningsmand og tog senere en ét-årig uddannelse i journalistik.

4. næstformand: Karina Adsbøl, Danmarksdemokraterne

Mette Frederiksen

45-årige Karina Adsbøl fra Kolding har været folketingsmedlem valgt i Sydjyllands Storkreds for Dansk Folkeparti siden 2011. Her han hun været blandt andet bolig-, handicap-, ligestilling- og social- og ældreordfører, inden hun i februar 2022 meldte sig ud af Dansk Folkeparti for at melde sig ind i Danmarksdemokraterne.

Læs også

Præsidiet leder møderne i folketingssalen, den daglige drifte og står for den officielle repræsentation af Folketinget. Det er Folketingets formand, der tager de endelige beslutninger, da næstformændenes rolle formelt kun er rådgivende. Præsidiet vælges for et år ad gangen i forbindelse med Folketingets åbning.

Til Præsidiet er der tilknyttet fire tingsekretærer, som vælges blandt medlemmerne af Folketinget og de leder møderne i folketingssalen, hvis formanden eller en af næstformændene ikke kan være til stede.

Tingsekretærerne er Anette Lind (S), Bjarne Laustsen (S), Erling Bonnesen (V) og Hans Kristian Skibby (DD).

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Lahn Jensen

MF (S), næstformand, Statsrevisorerne, 1. næstformand, Folketingets Præsidium
10. klasse (Grenaa 1984), havnearbejder

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024