Folketingets eneste Afghanistan-veteran: Forkert balance mellem militær og civil indsats

Vestens indsats i Afghanistan de seneste 20 år har handlet mere om at nedkæmpe Taleban end om at genopbygge landet. Det var en forkert prioritering, lyder det fra det eneste folketingsmedlem, der selv har været i kamp med Taleban-krigere i Afghanistan.

Marcus Knuth på patrulje i en majsmark i Helmand.
Marcus Knuth på patrulje i en majsmark i Helmand. Foto: Privatfoto
Andreas Krog

“Når jeg går ind i folketingssalen, står der over døren, at med lov skal land bygges. Det kom alt for sent i Afghanistan,” fastslår det konservative folketingsmedlem Marcus Knuth.

Som det eneste af de 179 nuværende folketingsmedlemmer har Marcus Knuth selv erfaring med at bekæmpe Taleban-krigere i Helmand-provinsen i det sydlige Afghanistan.

Den krig, vi førte mod Taleban i Helmand, gjorde, at Taleban ikke var tilstede på samme måde i de mere fredelige egne af Afghanistan. Vi holdt dem i skak i Helmand.

Efter knap 20 års indsats forlader den sidste danske soldat Afghanistan senere i år. Indsatsen har kostet 43 danske soldater livet, og Taleban har i dag tilbageerobret store dele af landet.

Marcus Knuth er dog ikke i tvivl om, at de danske soldater gjorde en forskel.

“Mange danske soldater siger, at vi ikke gjorde en forskel. Og det kan jeg godt forstå. For de har ofte kun set krigen i Helmand-provinsen. Men den krig, vi førte mod Taleban i Helmand, gjorde, at Taleban ikke var til stede på samme måde i de mere fredelige egne af Afghanistan. Vi holdt dem i skak i Helmand,” påpeger Marcus Knuth.

Han blev i 2015 valgt til Folketinget for Venstre. I 2019 skiftede han parti og repræsenterer i dag Konservative.