Folketingets netværk for verdensmål holder første møde og vælger ny formand

Der vælges ny formand for Folketingets 2030-netværk onsdag 22. marts. Derved kan netværkets arbejde med verdensmålene gå i gang igen efter at have været på pause siden folketingsvalget.

Det er 2030-netværkets opgave at hjælpe Folketinget og regeringen med at nå FN's 17 verdensmål inden år 2030.
Det er 2030-netværkets opgave at hjælpe Folketinget og regeringen med at nå FN's 17 verdensmål inden år 2030.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Line Høvik Søby

Der bliver valgt et nyt formandskab for Folketingets 2030-netværk på onsdag 22. marts, men det står endnu uklart, hvem der vil være en del af det.

Det er endnu ikke muligt at få indsigt i en samlet oversigt over medlemmerne af 2030-netværket. Dog har Enhedslisten, Alternativet, Nye Borgerlige og Socialistisk Folkeparti har bekræftet overfor Altinget, at de vil indstille medlemmer til netværket.

Fakta

Hvad er 2030-netværket? 

  • Officielt kaldet ’Folketingets tværpolitiske netværk for verdensmålene’. 
  • Skal bidrage til at Danmark når FN’s Verdensmål senest i 2030. 
  • Oppositionen har traditionelt formandsposten. 
  • Der skal konstitueres et nyt formandskab efter et folketingsvalg. 

Det er endnu uklart, om de tre regeringspartier, Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne, har taget stilling til, hvem der skal indgå i netværket.

Det er frivilligt for folketingsmedlemmerne at være med i Folketingets Tværpolitiske Netværk for FN’s Verdensmål i daglig tale 2030-netværket og det er heller ikke obligatorisk for partierne at indstille medlemmer. Derudover kan folketingsmedlemmerne også tilmelde sig efter mødet 22. marts.

Der skal konstitueres et nyt netværk ved begyndelsen af hver valgperiode, og op til valget i 2022 var der 66 medlemmer i 2030-netværket - altså over en tredjedel af folketingsmedlemmerne.

Mødets dagsorden vil omhandle valg af formandskab og en diskussion blandt medlemmerne om netværkets kommende arbejde. Det oplyser 2030-netværkets sekretariat til Altinget.

Siden netværket blev stiftet i 2017, har der siddet en person fra oppositionen som formand. Det kan dog ændre sig nu, hvor der er en regering hen over midten, og det er svært at udpege en klart afgrænset opposition.

Der er altså mulighed for, at traditionerne brydes, og regeringen vil sætte sig på posten som formand for 2030-netværket. 









0:000:00