Folketingets ombudsmand får midlertidig afløser

VIKAR: Folketingets ombudsmand får ikke en fast afløser 1. november som ellers planlagt, men er vikar i en periode.

Når den nuværende ombudsmand forlader posten 1. november, står der ikke en fast afløser klar. I stedet skal posten som Folketingets ombudsmand i en periode varetages af en vikar. Det bekræfter Folketinget over for Altinget.

Hverken Folketinget eller ombudsmandsinstitutionen kan endnu oplyse, hvem vikaren bliver. Den midlertidige afløser er nemlig ikke udpeget endnu, i hvert fald ikke formelt.

Ifølge Politiken skyldes den midlertidige ordning, at medlemmerne af Folketingets Retsudvalg efter et længere forløb ikke har kunnet blive enige om, hvem der skal efterfølge den nuværende ombudsmand Jørgen Steen Sørensen. Han forlader posten efter syv år for at blive dommer ved Højesteret.

Folketingets vagthund
Det har stor betydning, hvem der sidder på posten som ombudsmand, fordi personen har vist sig at have stor indvirkning på, hvordan institutionen arbejder.

Ombudsmandens opgave er beskytte borgernes rettigheder i mødet med myndighederne. Det gør vedkommende ved at holde øje med, om forvaltningen handler lovligt og følger god forvaltningsskik. 

Ifølge Politiken har flere profiler været i spil til posten. Det gælder angiveligt blandt andre direktør i Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, landsdommer og tidligere professor i forvaltningsret, Niels Fenger, Københavns borgerrådgiver og konstitueret landsdommer, Johan Busse og den nuværende forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen. 

Jan E. Jørgensen (V), medlem af Folketingets Retsudvalg, siger til Politiken, at "det er klart, at vi gerne havde fundet én, inden den nuværende ombudsmand fratræder. Men det er en utrolig vigtig beslutning, så der skal bruges den fornødne tid."

Den midlertidige afløser skal varetage posten fra 1. november 2019, og indtil en fast afløser er udpeget i Retsudvalget og efterfølgende godkendt af Folketinget. Arbejdet med at finde en midlertidig afløser er i gang. 

Forrige artikel LA ansætter to profiler til centrale poster på Borgen LA ansætter to profiler til centrale poster på Borgen Næste artikel Jakob Ellemann-Jensen ansætter særlig rådgiver Jakob Ellemann-Jensen ansætter særlig rådgiver
Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

ÅRSMØDE: Hårdere straffe og en ydelse på dagpengeniveau for at passe egne børn i hjemmet er blandt Dansk Folkepartis formands forslag i sin årsmødetale. Her opridser Kristian Thulesen Dahl otte punkter, som partiets politik skal dreje sig om i de kommende år.