Folketingsvalget forløb uden indblanding fra fremmede stater

Der var ingen koordineret og systematisk indblanding fra fremmede staters efterretningstjenester under det netop afsluttede folketingsvalg. Det er konklusionen på den monitorering, som PET og andre myndigheder har foretaget.

PET har monitoreret mulig indblanding fra fremmede stater under folketingsvalget, men konkluderer at ingen systematisk påvirkning fandt sted.
PET har monitoreret mulig indblanding fra fremmede stater under folketingsvalget, men konkluderer at ingen systematisk påvirkning fandt sted.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Esbjørnsen

Det netop overståede folketingsvalg forløb uden en koordineret og systematisk påvirkningsvirksomhed fra fremmede stater.

Det skriver PET i en pressemeddelelse.

I kølvandet på flere eksempler med udenlandske forsøg på påvirkning af demokratiske valg, har PET afdækket mulig indblanding fra fremmede stater under folketingsvalget, der blev afholdt 1. november.

De fandt, at der ikke var foregået en sådan påvirkningsvirksomhed, hvilket er i tråd med den vurdering, som PET og FE foretog i begyndelsen af valgkampen.

Der vurderede de to efterretningstjenester, at risikoen, for at Rusland ville prioritere at foretage en koordineret påvirkningskampagne, var lille.

Dog var det muligt, at der kunne forekomme mindre påvirkningsoperationer, hvis der under valget opstod oplagte skillelinjer hos befolkningen, som man kunne fordreje yderligere med begrænsede midler.

Ingen af delene fandt dog sted, og selvom det ikke kan udelukkes, at der har floreret enkelte falske profiler på de sociale medier, så er der ikke tale om en koordineret indsats.

”Man kan som borger eller politiker godt være stødt på enkelte falske profiler på sociale medier i løbet af valgkampen, men PET har ikke set det, PET betegner som koordineret og systematisk påvirkning. Det betyder, at vi ikke har set fremmede efterretningstjenester udføre større påvirkningskampagner eller deciderede påvirkningsoperationer for eksempelvis at forsøge at skabe splittelse hos danskerne og danske politikere”, siger Anders Henriksen, der er chef for kontraspionage hos PET.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Henriksen

Afdelingschef for Kontraspionage, PET
ph.d i jura (Københavns Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024