Om  
Alex Vanopslagh
Tom Jensen
Henning Fonsmark

Fonsmark-prisen tildelt Alex Vanopslagh

Berlingske har valgt Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh som dette års vinder af Fonsmark-prisen, der går til en borgerlig tænker, der i ekstraordinær grad har præget samfundsdebatten.

Redaktionen

Berlingske har spurgt sine abonnenter, hvem der skal have årets Fonsmark-pris, opkaldt efter avisens tidligere nu afdøde chefredaktør, forfatter Henning Fonsmark.

De har valgt Alex Vanopslagh til dette års vinder af prisen, der "går til en borgerlig tænker, der i ekstraordinær grad har præget samfundsdebatten."

Berlingske skriver, at Alex Vanopslagh blev indstillet til Fonsmark-prisen for sin kampagne "Du kan godt" på de sociale medier forud for folketingsvalget. Her talte Liberal Alliances leder ungdommen op med et af den borgerlige tankes grundlæggende idealer: At det nytter noget at tage ansvar for både eget og andres liv i et samfund, hvor mange danskere nærer store forventninger til fællesskabet og velfærdsstaten.

Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, understregede i sin tale torsdag aften til prisvinderen, at Alex Vanopslagh ikke får prisen for sit virke som partiformand.

"Det er for din viste evne til at præge samfundsdebatten langt ud over det, man kan sige er det partipolitiske. Budskabet "du kan godt" forvandlede dig, Alex Vanopslagh, fra en almindelig partileder til noget, der kunne minde om guru i en slags åndelig, borgerlig vækkelse blandt mange unge," sagde Tom Jensen.

Studiegæld ud af verden
​Fonsmark-prisen har været uddelt af Berlingske og Den Berlingske Fond siden 2020.

Avisen indstillede i år Anders Fogh Rasmussen, Tommy Ahlers, Sørine Gotfredsen, Peter Kurrild-Klitgaard, Mia Amalie Holstein, Birgithe Kosovic, Christian Egander Skov og Alex Vanopslagh til prisen, hvorefter Berlingskes Fond efterfølgende nominerede tre, Sørine Gotfredsen, Alex Vanopslagh og Peter Kurrild-Klitgaard. Siden har Berlingskes abonnenter kåret årets vinder i en digital afstemning mellem de tre nominerede.

Tidligere Fonsmark-vindere er Per Stig Møller, May Bjerre Eiby og Anna Libak.

Foruden hæderen medfølger en præmiesum på 250.000 kroner

Indtil videre har Alex Vanopslagh ingen konkrete planer for anvendelse af pengene.

"Nogle af pengene vil jeg helt klart bruge på at gøre noget godt for min familie og min kæreste, altså skabe noget glæde for dem. Det er jo dejligt, at jeg vinder en pris, men det er jo ofte dem, der betaler prisen for, at jeg er i politik. Dem vil jeg gerne gøre noget godt for. Og jeg vil også bruge nogle af midlerne på at støtte Den danske Ukraine komité. Og så må vi ligesom se, hvad der er tilbage," siger Alex Vanopslagh, i det han dog føjer til:

"Der er jo en risiko for, at Henning Fonsmark vender sig i graven nu, men det kan også godt være, at jeg vil bruge nogle af pengene på at få det sidste af min studiegæld ud af verden."

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Tom Jensen

Ansv. chefredaktør, Berlingske
journalist (DJH 1990)

Henning Fonsmark

Fhv. chefredaktør, forfatter
mag. art. (litteraturhistorie 1951)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024