Debat

For meget valg-tv - genindfør spærretiden

ANMELDELSE: Der er så meget valg i tv, at vi ikke kan se skoven for bare træer, skriver Altinget.dks Rasmus Nielsen i anmeldelsen af døgnets tv-valgkamp.
Anmeldelse af døgnets tv-valgkamp: "Vognmand Kochs verbale kollision med dronning Johanne kom til at udstille hele den danske velfærdsmodels problem i en brutal, global verden."
Anmeldelse af døgnets tv-valgkamp: "Vognmand Kochs verbale kollision med dronning Johanne kom til at udstille hele den danske velfærdsmodels problem i en brutal, global verden."Foto: DR
Rasmus Nielsen

Udgiver af Altinget.dk.
Født 7. oktober 1960 i København.

Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole juni 1983.

Redaktør af EF-Kommissionens nordiske blade 1983-85. Freelance Danmarks Radio 1984-89 (interviewprogrammet Hvorfor nu det?), TV 2/Lorry 1989-93: studievært, redaktør af Set & Sket og ansvarlig for Kommunevalg 1993. Studievært Kommunevalg 2001.

1994-99: Etableret og drevet folketingsredaktion for TV 2-regionerne. Forfatter til Folketingets rapport "Grundlovsdebatten 1999-2003", august 2003
Januar 2000- Startet og udgivet Altinget.dk.

2004: Journalisthøjskolens eJour-pris
2007: Den danske Publicistklubs Jubilæumspris
2010: Bordings Mediepris fra Danske Specialmedier
2015: Den danske Publicistklubs nystiftede Public Service-pris
2017: Bordings Særpris
2018: Den Berlingske Fonds Journalistpris

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
<img align="left" src="@nyimg=9307@" />
Lyt til din krop, siges det. Rådet kan især anbefales toppolitikere, der i denne tid dagligt tilbringer 3-4 timer i studier live on air. Det kræver sin mand og kvinde.

Kom til at tænke på det i aftes, da jeg (undskyld, hvis det ellers har interesse) et par gange småslumrede under de store, vigtige tv-debatter, f.eks. SF på DR og Valg i Lorry på den regionale station, man under normale omstændigheder ville have set frem til fra morgenstunden, men hvor man nu tænkte: - pyt, der kommer altid en ny tv-debat.

Er der for meget valg i tv? Ja, vil mange mene, vi kan ikke se skoven for bare træer. Hvad er vigtigt? Hvad er gentagelser? "Jeg ved det ikke" for nu at citere Nyrups gamle, faste vending.

Det var f.eks. vigtigt, da SFs formand forleden i direkte tv på spørgsmålet om, hvor længe 24-års-reglen skal overleve, svarede:

"Jeg ved det ikke".

Fakta
Rasmus Nielsen, chefredaktør for og udgiver af Altinget.dk siden 2000. Redaktør af politik.tv2.dk 2004-2008. Redaktør TV 2-regionernes Christiansborg-redaktion 1994-1999. Studievært TV 2/Lorry 1990-1993 og valgaften 2001. Selvstændig tv-producent siden 1988.

Kilde: Altinget.dk
Foto:

Men citatet blev ikke for alvor stående i valgkampen.

DRs dampbarn
Enhver tv-vært med respekt for sig selv og sin redaktion er fremme i valgkampen - naturligvis også DRs eget dampbarn Clement Kjersgaard.

Clement fylder også enormt - overskygger han den valgkamp, han ønsker at befordre?

Rasmus Nielsen
Chefredaktør

Men selv Clement og hans intense speedtalk drukner i valgskoven.

Han har været vært på det prisvindende Debatten på DR2 siden 2010 og har siden 2004 været vært på 11 tv-programmer på DR2. Som om det ikke var nok, startede han allerede i 2002 nyhedsmagasinet RÆSON på nettet om hovedsagelig udenrigspolitik. Der er god grund til, at man regner med Clement i det offentlige rum.

Under valgkampen sendes Debatten udvidet to gange ugentligt, og på sin lille egen pind på supersitet dr.dk er det tydeligt, at Debatten vil vise andre DR-valgprogrammer baghjul:

"Det er i Debatten, de mest dagsordensættende politikere møder hinanden under valgkampen; det er her, de møder virkeligheden og her, vi holder dem fast på deres påstande, løfter og visioner."

Ego-værter passer ikke til valg
Til hverdag holder jeg af at lade mig underholde af "ego-værter" på DR som Jens Olaf Jersild og Clement Kjersgaard, hvis usædvanlige stil det er at fylde mere end deres gæster. Men i valgkamp er det et problem. Jersild talte mere end sine gæster fra Liberal Alliance, som vi på denne plads har været inde på, og nu har han indkasseret en fortjent næse fra DR-brugernes egen redaktør Jacob Mollerup. En næse han dog ikke vil tage imod.

Clement fylder også enormt - overskygger han den valgkamp, han ønsker at befordre?

Spærreild
I gamle dage - før TV 2 - udløste valgudskrivelse såkaldt spærretid i DR, hvor alle programmer med politisk indhold blev taget af sendeplanen, så kun "autoriserede valgprogrammer" udmålt med sekund-stoppeur fik adgang til den hellige æter. I dag har vi med den kloge medie-iagttager, CBS-professor, dr.phil. Anker Brink Lunds ord fået sprærretiden erstattet af en "spærreild".

Valgdækningen er så enorm, at den er lige ved at tage pusten fra os vælgere. Faktisk fører den til, at tv-seningen totalt set falder frem til valgdagen. Måske ville genindførelse af spærretiden føre til stigende seertal, hvor vi vælgere så kunne koncentrere os om få, store debatter og valgprogrammer, som før TV 2 blev født i 1988?

Spørgsmålet er naturligvis retorisk og skal besvares med et nej, for ingen skal kontrollere mediernes redaktionelle valg.

Jeg kom til at tænke på det-der sprogbillede med spærreild under Clements debat i aftes. For hvor adskiller den sig fra sin pendent, M & K on Tour på TV 2 NEWS? Hvor bliver vælgeren klogest, som vel må være parametret mere end underholdningsværdien?

TV 2 producerer generelt frækkere og hurtigere, hvor DR er mere klassisk. F.eks. får publikum hos TV 2 lov at klappe og stille spørgsmål, mens DR enten ikke har publikum eller normalt højst går med til at bruge vælgerne som kulisse.

TV 2 gør mere ud af at få eksperter til at forklare os, hvordan vi skal forstå det hele, f.eks. i skikkelse af Mogensen & Kristiansen.

Vel-castede cases
Det er en smagssag, hvad man foretrækker. Normalt gør TV 2 også langt mere ud af casen, altså den konkrete borger, der med sin sag kan belyse et generelt problem. Det er alligevel DR2 Debatten, der i aftes tog kegler hjem på sin stribe af vel-castede cases, som bragte den danske virkelighed lige ind i studiet til værtsfænomenet C. Kjersgaard.

Direktør Inge-Merete Koch fra ERA Transport A/S i Odense kommunikerede helt vildt godt som erhvervslivets repræsentant for virkeligheden ude i den til lejligheden opbyggede kulisse i DR-byen på den golde Amager-mark. Hun ville garanteret blive valgt, hvis hun stillede op. Kan I så ringe til hende efter valget, blå partier.

Hun fortalte, at hun beskæftiger 45 danske chauffører, der med indregning af alle genetillæg og sociale omkostninger tjener 45.000 kr. om måneden. Hendes rumænske konkurrenter, der kører ud fra et andet sted i Unionen, får 2.500 Euro, altså under det halve.

Vognmand kolliderer med dronning
Man troede på den sympatiske erhvervskvinde, når hun i solidaritet med sit fædreland sagde, at hun allerhelst vil hyre danske chauffører på danske arbejdspladser, men tvinges til at tænke over konkurrencen fra udlandet.

Valgkampens stjerne, Enhedslistens dronning Johanne den Første, forsøgte sig med, at dansk erhvervsliv også har glæde af samfundets gode infrastruktur.

Dér - 16½ minut inde i Debatten - knækkede logistik-moderen over dem alle, fru vognmand Koch, sammen i et ægte, spontant grin, der er live tv, når det er allerbedst. Er der nogen, der ved noget om infrastruktur, er det jo vognmænd.

"Infrastrukturen i Danmark halter da bagefter!".

Som for at sige: Engang troede vi, at vi var verdens nummer ét. Det er vi så langt fra i dag. Vi sakker bagud i verdens vogntog.

Vognmand Kochs verbale kollision med dronning Johanne kom til at udstille hele den danske velfærdsmodels problem i en brutal, global verden, der konkurrerer over grænserne på lave skatter og tilhørende lave lønninger.

Husk dit valgkort på næste torsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Clement Kjersgaard

Studievært, DR, udgiver, RÆSON og Æra, CBK Medier, leder, Vidensfestival, foredragsholder og ordstyrer
Student, United World College of Hong Kong (1994), BA i filosofi, politik og økonomi (Oxford Uni. 1997), ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2002),

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Rasmus Nielsen

Formand for Alrow Media, udgiver af Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1983)

0:000:00