Debat

Forbrugerrådet: Det er helt legitimt at ville undgå pesticidrester

DEBAT: Det er helt legitimt, at forbrugerne er opmærksomme på, hvordan man kan minimere sit og sine børns indtag af pesticidrester, skriver Camilla Udsen, Forbrugerrådet Tænk.

Klementinerne er ét eksempel på, at produktion uden skrappe pesticider går hånd i hånd med sund fornuft, skriver Camilla Udsen.
Klementinerne er ét eksempel på, at produktion uden skrappe pesticider går hånd i hånd med sund fornuft, skriver Camilla Udsen.Foto: /ritzau/Michael Mottlau
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Camilla Udsen
Ph.d., seniorrådgiver Forbrugerrådet Tænk

Historien om de økologiske klementiner er en ren succeshistorie. For få år siden var de sjældne på markedet, og hvis man fandt nogen, var de både dyre, sure og eventuelt mugne. Man skulle virkelig være fanatisk økoforbruger for at købe dem.

Succeshistorien om økologiske klementiner
Heldigvis er både udvalget og kvaliteten af de økologiske klementiner blevet markant forbedret. Og i dag kan vi forbrugere finde dem både i de dyre supermarkeder og i discountsupermarkederne.

Prisforskellen til de konventionelle er til at overse for de fleste, og det pudsige er: De smager meget bedre!

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Smagsforskellen skyldes næppe fraværet af de gængse pesticider i produktionen, men snarere, at de økologiske producenter har været tvunget til at vælge nogle andre sorter, som naturligt er mere modstandsdygtige over for skimmelsvampe. Disse sorter har tilsyneladende også en bedre smag.

Klementinerne er ét eksempel på, at produktion uden skrappe pesticider går hånd i hånd med sund fornuft. Til gavn for blandt andet de mange forbrugere, der ønsker at minimere deres indtag af pesticider.

Det nye var, at der faktisk var sket en markant stigning for forekomsten af pesticidrester i danske grøntsager de seneste fem år. 

Camilla Udsen
Ph.d., seniorrådgiver Forbrugerrådet Tænk

Stigning af pesticidrester i danske fødevarer
Fronterne er blevet trukket skarpt op i den seneste tids diskussioner om pesticidrester i fødevarer. Debatten om Samvirkes forside, der viste en forbruger iført gasmaske og beskyttelsesdragt, blev større, end nogen nok havde forestillet sig. Og senest har vi fødevareinteresserede diskuteret Årets Pesticidrapport 2016 fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Nyheden om rapporten blev præsenteret under den sædvanlige overskrift om, at danske afgrøder har lavere forekomst af pesticidrester end udenlandske. Og det er jo sandt, om end ikke en nyhed. Det nye var, at der faktisk var sket en markant stigning for forekomsten af pesticidrester i danske grøntsager de seneste fem år. Dette kom imidlertid først frem en uges tid senere, da journalister fra Politiken havde gravet lidt i tallene.

Og er det så et problem, at der er flere pesticidrester i danske grøntsager end tidligere? Myndighedernes svar var, at der stadig var tale om lave niveauer under grænseværdierne, og at der derfor ikke er nogen sundhedsmæssig risiko.

Det er ikke en sort/hvid diskussion
Vi mener bestemt i Forbrugerrådet Tænk, at forbrugerne kan stole på myndighedernes vurderinger af sundhedsrisici. Omvendt mener vi også, at man skal lytte til de forskere, der påpeger, at der måske alligevel kan være skadelige virkninger ved at indtage pesticidrester i små mængder, også under grænseværdierne. Det er ikke en sort/hvid diskussion, der er en reel og stor usikkerhed.

Derfor er vi også nødt til at være opmærksomme og diskutere, om vi skal gøre noget, når niveauet af pesticidrester i vores fødevarer stiger, som det er sket de senere år. Det er samtidig helt legitimt – også fra et naturvidenskabeligt perspektiv, hvis man som forbruger vil minimere sit og sine børns indtag af pesticidrester.

Jeg vil slutte med at anbefale, at man vælger de økologiske klementiner. Om ikke for andet, så for smagens skyld.

.....

Camilla Udsen er uddannet kemiingeniør fra DTU i 1993, cand.techn.al. fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i 1998 samt ph.d. i molekylær mikrobiologi fra DTU i 2001. Hun har siden 2012 været seniorrådgiver i afdelingen for fødevarepolitik hos Forbrugerrådet Tænk. Hun har været en del af Forbrugerrådet siden 2001, hvor hun blandt andet har bestredet stillinger som fødevarepolitisk medarbejder og som fungerende souschef. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Udsen

Projektchef, fødevarer, Forbrugerrådet Tænk
cand.techn.al. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1998), ph.d. (DTU 2001)









0:000:00