Han skal rådgive politikerne om unges mistrivsel. Nu deler han sine tanker: De unge tror, livet kan leves, uden det gør nas

Vil man børn og unges mistrivsel til livs, skal man stoppe med at se problemerne som en sygdom hos den enkelte. Der er brug for et andet sprog om mistrivsel, siger højskoleforstander Rasmus Meyer, som står i spidsen for Trivselskommissionen. 

Rasmus Meyer, forstander på Krogerup Højskole, er formand for regeringens kommission for unges trivsel. Den lancerer sine anbefalinger i slutningen af 2024.
Rasmus Meyer, forstander på Krogerup Højskole, er formand for regeringens kommission for unges trivsel. Den lancerer sine anbefalinger i slutningen af 2024.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Nutidens unge er opvokset med en opfattelse af, at man kan gå igennem livet uden skrammer, og når de oplever modgang, har de kun sundhedsvæsenets diagnostik som det eneste sprog og den eneste værktøjskasse til at hjælpe sig.

I værktøjskassen mangler de et sprog for, hvordan de oplever deres egen eksistens, og de udfordringer der helt grundlæggende er en del af at være menneske.

Det er kernen af analysen af den voksende mistrivsel, som formanden for Trivselskommissionen, Rasmus Meyer, har gjort sig efter de første seks måneder af kommissionens 18 måneders levetid. 

{{toplink}}
Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Rasmus Meyer, der til daglig er forstander på Krogerup Højskole, mener, at vi i dag som samfund mangler at have et anliggende med de unge. De er efterladt et sted, hvor holdepunkterne i deres liv er karakterer, forbrug og likes – og det skal der laves om på.

Den kommission, han nu er formand for, skal komme med anbefalinger, der "understøtter børn og unges trivsel, myndiggørelse og livsmod," som det hedder i kommissoriet.

Kommissionen udkommer først med sine anbefalinger i slutningen af 2024, men han har sagt ja til at lufte sine første opdagelser og idéer for Altinget.

Rasmus Meyers tanker i kommissionsarbejdet kredser for tiden særligt om, at diskussionen om unges mistrivsel er ved at gå i stå, fordi selve begrebet "mistrivsel" er så bredt, at det ikke kan bruges til at designe konkrete indsatser ud fra.

Derfor skal kommissionen arbejde med at skabe nye definitioner for, hvad mistrivsel er, og hvad der ikke kan betegnes som mistrivsel – og alt der ligger i spektret mellem de to poler.

0:000:00