Formandsopgør i Dansk Håndbold Forbund: Bagland vælter Per Bertelsen

Baglandet i Dansk Håndbold Forbund har trukket støtten til den mangeårige formand Per Bertelsen. Han har ikke været i stand til at modernisere forbundet, lyder forklaringen fra Jydsk Håndbold Forbund.

Per Bertelsen (tv) er fortid som formand i DHF. Nuværende generalsekretær (th) Morten Stig Christensen er kørt i stilling til at overtage formandsposten ved repræsentantskabsmødet 30. august.
Per Bertelsen (tv) er fortid som formand i DHF. Nuværende generalsekretær (th) Morten Stig Christensen er kørt i stilling til at overtage formandsposten ved repræsentantskabsmødet 30. august.Foto: Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Den mangeårige formand i Dansk Håndbold Forbund, Per Bertelsen, har fået et flertal imod sig i baglandet.

"Vi har taget en beslutning om, at der skal noget nyt til. Vi vil gerne have en ny profil ind," siger Kent Nicolajsen, der er formand i Jydsk Håndbold Forbund. 

Derfor skal Dansk Håndbold Forbund finde en ny formand efter 10 år med Per Bertelsen i spidsen. Det sker på det kommende repræsentantskabsmøde 30. august, selvom Per Bertelsen først var på valg i 2022. Her har den nuværende generalsekretær Morten Stig Christensen,med støtte fra blandt andet Kent Nikolajsen meldt sit kandidatur.

"Per er selvfølgelig skuffet, og det forstår jeg udmærket godt, han er. Per han brænder for håndbold. Han er passioneret, han har brugt hele sit liv på det,” siger Kent Nicolajsen.

Alligevel var det tid til nyt blod i toppen af forbundet, mener han.

"Vi skal have moderniseret forbundet. Og når vi har taget beslutningen om, at der skal en ny profil ind, så synes jeg ikke, det er værdigt over for Per at lade ham fortsætte et år mere," siger Kent Nicolajsen.

Hvorfor er Per Bertelsen ikke den rette til at stå i spidsen for modernisereringen af Dansk Håndhold Forbund?

"Per har mange kvaliteter. Blandt andet er han skide dygtig til at afvikle mesterskaber og lave nogle aftaler, som er gode for dansk håndbold. Men så er der også nogle steder, hvor der er mangler, og hvor kompetencerne måske ikke er helt lige så stærke." 

Hvilke mangler har Per Bertelsen haft som formand?

"Vi skal til at implementere en helt ny struktur i hele Danmark. Vi skal have moderniseret forbundet. Vi skal have gjort det sådan, at når der kommer et forslag fra en lokal forening, så skal det ikke tage 100 år at komme gennem forskellige instanser, før vi kan træffe en beslutning. Vi skal være mere agile. 

Hvorfor kan Per Bertelsen ikke så i spidsen for den proces? 

“Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har arbejdet for at få indført den her struktur i rigtig mange år, og vi har intenst forsøgt at finde løsninger her på det sidste. Og det er vores opfattelse, at vi ikke kommer ret meget videre med det. Vi ønsker en hurtigere proces, og det er derfor, vi har gjort, som vi har gjort,” siger Kent Nicolajsen.

Når vi har taget beslutningen om, at der skal en ny profil ind, så synes jeg ikke, det er værdigt over for Per at lade ham fortsætte et år mere.

Kent Nicolajsen
Formand, Jydsk Håndbold Forbund
 

Ønsker færre regioner
I dag har man otte områder samt en overliggende organisation alene i Jylland. Dertil kommer turneringsudvalg, som ifølge Kent Nikolajsen betyder, at forbundet bliver alt for trægt, når der skal træffes beslutninger.

"Det kan være et lokalt forslag har været gennem fire eller måske fem instanser, inden det kan blive behandlet i Dansk Håndbold Forbunds bestyrelse. Og det er det, vi gerne vil undgå," siger Kent Nicolajsen.

"Det politiske system er meget tungt, og det er en af de ting, vi gerne vil arbejde med. Og der er vi på det sidste stået en lille smule i stampe. Derfor synes vi, tiden er til, at der kommer en ny profil ind," fortsætter han.

Forbundets struktur skal slankes, så man kommer ned på fire regioner i Danmark. Og ifølge Kent Nikolajsen er den nuværende generalsekretær Morten Stig Christensen den helt rigtige til at stå i spidsen for den forandring.

"Morten har mange spidskompetencer, og én af dem er samle folk og indgå kompromiser. Så vil du så spørge, om Per Bertelsen ikke har de kompetencer. Og der vil jeg bare sige, at det jo ikke er en kritik af en mand, at han mangler nogle kompetencer. For han har så mange andre kompetencer, som vi har draget stor nytte af," siger Kent Nicolajsen.

Per Bertelsen vil især blive husket som en formand, der sikrede Danmark internationale mesterskaber og afvikling i verdensklasse, lyder det.

"Fra vi var nogle amatører har han ført vores afvikling af mesterskaber op på et niveau, hvor andre lande nu skeler til, hvordan vi gør tingene. Der er vi helt klart first mover, og det kan vi slet ikke takke Per Bertelsen nok for," siger Kent Ncolajsen.

Det er nu engang ham, der sidder for bordenden, der skal styre slagets gang. Og vi har prøvet rigtig længe at ændre det her. Det er ikke sådan, han ikke har fået chancen.

Kent Nicolajsen
Formand, Jydsk Håndbold Forbund

Bertelsen betaler prisen
I sidste ende slap tålmodigheden alligevel op. Folkene omkring Kent Nikolajsen i Jydsk Håndbold Forbund vil have ændret strukturerne i Dansk Håndbold Forbund - og her blev der ikke leveret.

"Vi kan ikke alene tørre det af på Per. Der er også andre, der må kigge indad, og det kommer vi også til. Og så kan man sige, det er Per, der betaler prisen. Men det er nu engang ham, der sidder for bordenden, der skal styre slagets gang. Og vi har prøvet rigtig længe at ændre det her. Det er ikke sådan, han ikke har fået chancen. Det her er noget, vi har talt om i 20 år," siger Kent Nikolajsen.

Ved siden af sin formandspost i DHF har Per Bertelsen også en toppost som formand for turneringsudvalget i det internationale håndboldforbund. Og han kan fortsat set frem til fuldtonet støtte fra dansk håndbold, fastslår Kent Nikolajsen.

"Vi vil rigtig gerne bakke op om hans internationale håndboldkarriere og håber han bliver ved med det i rigtige mange år. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at holde ham inde i det og måske også hjælpe ham til tops, hvis det er muligt," siger han.

Altinget har forsøgt at få kommentarer fra både Per Bertelsen og Morten Stig Christensen. Men det har desværre ikke været muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00