Debat

Forsker: Det bør ikke være politiets opgave at bevogte terrormål

DEBAT: Det er ikke politiets kerneopgave at bevogte grænsen og potentielle terrormål. Men det synes tabubelagt at benytte private vagter i statens tjeneste i Danmark, selvom erfaringen viser, at det øger sikkerheden og trygheden, skriver forsker Mette Volquartzen.

Mette Volquartzen
Mette Volquartzen
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Volquartzen
Politiforsker og forfatter

Fakta
På Altinget vil vi den kommende tid diskutere politiets fremtid og dets kerneopgaver.
Har du et indspark til debatten, er du velkommen til at sende en mail til [email protected]
Læs mere om debatten her.

I de fleste europæiske lande oplever politiet en krise med øget krav til service, faldende mandskabsantal, pressede budgetter, terrorisme og migrationskrise for blot at nævne nogle af årsagerne.

De danske politikere har de sidste par år haft travlt med at finde løsninger, der hverken skader politiet eller samfundet. Den dårlige nyhed er, at det ikke ser ud til at lykkes. Den gode nyhed er, at der stadig er en løsningsmodel, vi ikke har set seriøst på: Den private sikkerhedsindustri.

Det virker underligt, at politikerne går alle mulige omveje. Særligt når de selv i det seneste politiforlig og Udlændingelovens § 37i foreslår forsøg med private firmaer.

Mette Volquartzen
Politiforsker

Tabubelagt spørgsmål
Hvorfor ikke lade private sikkerhedsfirmaer assistere politiet ved grænsen? Hvorfor ikke lade private sikkerhedsfirmaer varetage sikkerheden og bevogtningen ved potentielle terrormål som for eksempel de jødiske synagoger i København?

Fakta
Om Mette Volquartzen 
Mette Volquartzen skriver en ph.d.-afhandling om politiets og sikkerhedsbranchens kerneopgaver, der er samfinansieret af Københavns Universitet og Sikkerhedsbranchen. 

At bruge private vagter i statens tjeneste synes tabubelagt i Danmark, selv hvis vi taler om det som en nødløsning i en begrænset periode.

Og dette er på trods af, at modellen rationelt og erfaringsmæssigt ser ud til at kunne levere både bedre sikkerhed og tryghed i de to ovennævnte eksempler.

Fastvagt og daglig drift af sikkerhedsopgaver er en kerneopgave for sikkerhedsindustrien – det er det ikke for politiet.

Private vagter flere steder i landet
Private vagter er allerede en del af den danske sikkerhed. For eksempel hjælper over 100 fuldtidsansatte vagter DSB med at udføre ID-kontrol af alle togpassagerer fra Kastrup til Sverige samt passagerer på Bornholmerbussen. I Københavns lufthavn har vi mange år skullet igennem et sikkerhedstjek hos private vagter. Hvorfor ikke bruge dem ved grænsen?

Der er mange steder i Danmark, der kræver en særlig sikkerhedsmæssig indsats, og som hver dag bliver varetaget af private sikkerhedsfirmaer. Det drejer sig for eksempel om ambassader, JP/Politikens Hus, ministerier, og selv Rigspolitichefen bevogtes af private vagter.

Den mest effektive og diskrete måde at sikre et sted er blandt andet via perimetersikring, teknologi, adgangskontrol, TV-overvågning, bygningskonstruktioner, sluser og (ubevæbnede) vagter bag skudsikkert glas.

Dette arbejde finder man ikke i Politilovens § 2, der beskriver politiets opgaver. Hvornår blev det en kerneopgave i politiet at udøve grænsekontrol og bevogte steder fast? Hvornår blev politiet reduceret til bevæbnede vagter?

Politiet mangler ressourcer
Problemet her og nu er, at der mangler uddannede (og erfarne) betjente, der kan varetage de daglige politiopgaver som efterforskning, lokalpoliti og præventivt arbejde.

I et forsøg på producere flere betjente er politiuddannelsen blevet kortere, og i skrivende stund overvejer politikerne sågar at oprette en ny halvårlig politiuddannelse med fokus på bevogtning.

Men hvordan hjælper det politiet på lang sigt? Korpset bør udvides, men ikke på bekostning af kvalitet. Der var en grund til, at uddannelsen blev lavet til en professionsbachelor for to år siden, og fremtidens betjente har lige så meget brug for flere og bedre værktøjer til at håndtere kompleks kriminalitet, som de havde før terroranslaget i København i februar 2015.

Ingen vinder ved at lade politiet stå vagt
Meget tyder på, at ingen vinder ved, at politiet skal have opgaven at bevogte grænsen og potentielle terrormål (som der uden tvivl blot vil komme flere af).

Betjentene er frustrerede. Over massive overarbejdstimer. Over ikke at kunne levere deres daglige arbejde. Over at deres uddannelse udhules. Borgerne får ikke den hjælp og efterforskning, de har krav på. Og både sikkerheden og trygheden kan forbedres ved at bruge mere diskrete og teknologiske metoder.

Det virker underligt, at politikerne går alle mulige omveje. Særligt når de selv i det seneste politiforlig og Udlændingelovens § 37i (begge fra november 2015) foreslår forsøg med private firmaer.

Selvfølgelig er det ikke kun uproblematisk at bruge private sikkerhedsfirmaer, men på netop de to nævnte områder er der solid erfaring at hente.

I mange andre europæiske lande samarbejder private vagter og politi – selv i vores naboland Sverige har private vagter bistået politiet i mere end 50 år. Hvorfor ikke i Danmark?

 

På Altinget vil vi i den kommende tid diskutere politiet fremtid og kerneopgaver. Læs mere her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00