Forskere punkterer myte: Frivilligt arbejde styrker ikke cv'et

CHOK: Frivilligt arbejde er ikke en genvej til en succesfuld karriere, viser nyt studie fra RUC. Forskerne er selv overraskede over resultatet.

Landets mange studerende skal ikke forvente, at frivilligt arbejde baner vejen for drømmejobbet. Det viser et nyt studie fra RUC.
Landets mange studerende skal ikke forvente, at frivilligt arbejde baner vejen for drømmejobbet. Det viser et nyt studie fra RUC.Foto: Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Det er skønne spildte kræfter, hvis du arbejder frivilligt for at styrke dit cv. Det konkluderer et nyt studie fra Roskilde Universitet, som bliver publiceret i det velrenommerede tidsskrift European Sociological Review.

“Data viser ret klart, at det ikke er fremmende for ens beskæftigelse at lave frivilligt arbejde,” siger ph.d. Erik Petrovski, som har lavet studiet i samarbejde med ph.d. Sofie Dencker-Larsen og professor Anders Holm.

Konklusionen kommer bag på forskerholdet, som på forhånd havde en forventning om, at frivilligt arbejde gavnede ens karriere. Men et registerstudie af SFI-data med 1800 danskere, som arbejder frivilligt, kunne ikke påvise nogen sammenhæng.

“Det er jo logisk at lave den kobling. Men det ser ud til, at det traditionelle arbejdsmarked og det frivillige arbejde er så forskelligt, at der ikke er den gevinst, vi har gået og troet,” siger Erik Petrovski.

Data viser ret klart, at det ikke er fremmende for ens beskæftigelse at lave frivilligt arbejde.

Erik Petrovski
Ph.d., RUC

En række studier har ellers tidligere vist, at folk, der arbejder frivilligt, klarer sig bedre på arbejdsmarkedet end den gennemsnitlige borger. Men indtil nu er det kun lykkedes at påvise korrelation og ikke kausalitet, fastslår Erik Petrovski.

“Man har foretaget slutningen, fordi man kan se, at folk, der har frivilligt arbejde, ofte har et godt job eller er højtuddannede. Men det er ikke, fordi de har haft frivilligt arbejde, at gruppen i gennemsnit klarer sig bedre på arbejdsmarkedet. Det skyldes, at det ofte er ressourcestærke personer, som laver frivilligt arbejde,” siger han.

Erik Petrovski pointerer samtidig, at der kan være meget specifikke segmenter, som kan fremme deres karrieremuligheder ved at udføre frivilligt arbjde.

“Jeg skal ikke afvise, at der inden for en snæver målgruppe kan være en gevinst,” siger han.

Amerikansk studie når samme resultat
Et nyt amerikansk studie peger imidlertid på, at selv fagligt relevant frivilligt arbejde ser ud tll at have en tvivlsom effekt. Her eksponerede man amerikanske arbejdsgivere for jobsansøgere, som blev inddelt i to grupper. Den eneste forskel på de to grupper var, at den ene havde udført frivilligt arbejde, mens den anden gruppe ikke havde. Konklusionen?

Der var ikke nogen signifikant forskel mellem de to grupper.

Resultatet af de to studier kommer efter, at a-kasser og interesseorganisationer i årevis har plæderet for, at blandt andet studerende kan fremme karrieremuligheder ved at få noget frivilligt arbejde på cv’et. Og forskernes konklusion står i skærende kontrast til, hvad arbejdsgiverne selv svarer, når de bliver spurgt; her angiver de typisk, at frivilligt arbejde er et vigtigt pejlemærke, når de rekrutterer medarbejdere.

Men det paradoks er der en logisk forklaring på, mener Erik Petrovski.

“Det skyldes jo nok, at der er forskel på, hvad man angiver, at man sætter pris på hos nye medarbejdere, og hvad man så i praksis lægger til grund, når man skal rekruttere,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00