Forsvaret skal huse amerikansk konsulat i Grønland

GESTUS: USA's kommende konsulat i Nuuk får til huse hos Forsvarets arktiske kommando. Enhedslisten kalder det en optrapning.

Placeholder image
USA's ambassadør til Danmark, Carla Sands (t.v.) sammen med chefen for Arktisk Kommando, generalmajor Kim Jesper Jørgensen (i midten) og USA's særlige udsending til Grønland og kommende konsul, Sung Choi (t.h.) i Arktisk Kommandos hovedkvarter.  Foto: Den amerikanske ambassade

Når USA på et tidspunkt i løbet af sommermånederne genåbner sit konsulat i Grønlands hovedstad, Nuuk, så får amerikanerne i første omgang til huse hos det danske forsvars arktiske kommando, som styrer alle Forsvarets aktiviteter på Færøerne og i Grønland.

Det oplyste den kommende amerikanske konsul i Grønland, Sung Choi, ved et telefonisk pressemøde torsdag i sidste uge, hvor USA også præsenterede en økonomisk hjælpepakke til Grønland på 83 millioner kroner.

USA's indflytning hos Forsvaret er godkendt på højeste sted.

"Vi hjælper vores nære allierede - ligesom de hjælper os. Regeringen har godkendt, at USA’s konsulat i Grønland indledningsvist kan huses under samme tag som Arktisk Kommando," siger forsvarsminister Trine Bramsen (S), der understreger, at der p.t. ikke er overvejelser om at lade andre lande benytte bygningerne.

Vi er 110 procent afhængige af dem og det gælder om at have så nært samarbejde med dem som muligt. Derfor er det logisk, at Danmark prøver at hjælpe USA i det omfang, vi kan, og en god gestus.

Peter Viggo Jakobsen, Lektor, Forsvarsakademiet

Konsulatet i Arktisk Kommandos lyseblå kontorbygning på havnen i Nuuk forventes fra starten at bestå af to amerikanske diplomater og to lokalt ansatte. Amerikanerne forventer senere at flytte til andre lokaler et andet sted i Nuuk.

Læs også

Hos Enhedslisten klapper man ikke i hænderne over Forsvarets nye lejer.

”Det virker som en mærkelig sammenblanding. Især fordi det er så ekstremt vigtigt at forsøge at holde Arktis som et lavspændingsområde. Og der kan det godt virke som en optrapning, at amerikanerne sidder sammen med Arktisk Kommando,” siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm. 

Det fremgik sidste år af en orientering fra det amerikanske udenrigsministerium til den amerikanske kongres, at konsulatet i alt skal have syv ansatte. Til sammenligning har det grønlandske landsstyres departement for udenrigsanliggender 15 medarbejdere i Nuuk. Island er det eneste land, der i dag har konsulat i Nuuk.

Læs hele artiklen på Altinget Arktis, hvor du får flere kommentarer og mere baggrund om sagen.

Omtalte personer

Eva Flyvholm

MF (EL)
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

Martin Marcussen

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
ph.d.

Peter Viggo Jakobsen

Lektor, Institut for Strategi, Forsvarsakademiet
Ph.d, cand.scient.pol.

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser