Fra desperado til FOA classic: Her er fagbevægelsens nye nøglespiller

ANALYSE: Musketeren Dennis Kristensen gik med vanlig sans for drama ud med et brag. Mona Striib er mest vant til at fægte på de indre linjer, og hun kan ventes at styre FOA ind på en mere afdæmpet og kompromissøgende kurs.

Det er et markant stilskifte, som Danmarks tredje-største fagforbund onsdag foretog i toppen af hierakiet.

Med 319 ud af 590 delegeredes stemmer ved den ekstraordinære kongres i Odense blev Mona Striib valgt som ny formand for FOA.

Det betyder farvel til Dennis 'd'Artagnan' Kristensen, som efter 16 år i formandsstolen må se sig besejret af noget så udramatisk som FOA's interne regler om en aldersgrænse for formanden på 65 år.

Med vanlig sans for drama lykkedes det alligevel den berygtede enegænger og mediedarling at gå ud med et brag, da han i front for LO-forbundene landede et delforlig på det regionale område - og dermed i de øvrige offentlige forbunds øjne brød den musketered, som han selv har stået fadder til.

Detaljeorienteret slider
Det er en meget anderledes og i personlig stil mere tilknappet karakter, som nu skal stå i spidsen for 180.000 sosu'er, pædagogmedhjælpere, dagplejere og rengøringsassistenter.

57-årige Mona Striib har været næstformand i FOA i 14 år, men har i den brede offentlighed levet en relativt usynlig tilværelse i skyggen af Dennis Kristensen.

Internt i fagbevægelsen er hun dog kendt og respekteret som en detaljeorienteret og ekstremt grundig slider. Men også som en lidt gammeldags type, der dyrker og hylder fagbevægelsens klassiske værdier om tryghed og sammenhold, mens andre er mere optaget af vækst, opkvalificering og fremtidssikring.

"Hun er FOA," som en kilde siger med henvisning til Mona Striibs baggrund, der startede som ufaglært fabriksarbejder på Danfoss, og siden bragte hende omkring byggebranchen og hjemmeplejen, før hun i 90'erne blev opslugt af det faglige arbejde og satte kurs mod toppen af dansk fagbevægelse.

Mangler pokerfjæs og glimt i øjet
Kun de færreste tvivler på, at hun er i besiddelse af ægte social indignation. Det skinner blandt andet igennem, når hun med ild i stemmen taler om, at FOA og den øvrige fagbevægelse skal tage ansvar for at rette op på de politiske reformer, som har forringet vilkårene for syge og arbejdsløse.

Det dybfølte engagement vil for nogen få hende til at fremstå som formanende eller arrogant, da hun hverken ejer pokerfjæs eller det glimt i øjet, som har gjort det muligt for Dennis Kristensen at slippe af sted med nærmest hvad som helst foran snurrende kameraer.

Mona Striib har dog på forhånd tilkendegivet, at hun agter at fastholde den åbenhed og tilgængelighed, som forgængeren har etableret, men at hun kommer til at gøre det på sin egen måde - og sprede synligheden ud på flere skuldre.

Kan udløse intern magtkamp
Det sidste kan også blive en diplomatisk nødvendighed. På grund af sit medie- og medlemstække har Dennis Kristensen i mange år været nærmest urørlig som formand.

Men sådan har det ikke altid været. Tilbage i 2002 udløste det nærmest panik, da den tidligere kommunist til stor overraskelse blev valgt med syv stemmers flertal. Efterfølgende gik der flere år med interne magtkampe i toppen af FOA, før Dennis Kristensen fik cementeret sin magt.

Derfor kommer Mona Striib som udgangspunkt til at sidde på et mere spinkelt mandat, hvor hun må indgå flere kompromisser og tage flere hensyn for at tækkes den valgte ledelse og hovedbestyrelse.

Det forventes ifølge flere kilder at resultere i en mere lavmælt og kompromissøgende tilgang til de store dagsordener, selv om hun grundlæggende kommer til at repræsentere de samme synspunkter i FOA, som Dennis Kristensen har gjort.

LO ånder lettet op
Den nye FOA-formand vil formentlig heller ikke kunne tillade sig den samme frækhed over for LO, som Dennis Kristensen nærmest har gjort til sit varemærke. Derfor er der nok også nogen i hovedorganisationen på Islands Brygge, som ånder lettet op ved udsigten til, at uoverenstemmelser mellem LO-forbundene ikke længere bliver udleveret for åbent tæppe.

Overordnet er det dog en meget selvbevidst organisation, som Mona Striib overtager. Og selv om stemningen mellem de offentlige forbund nok vil være anspændt i en rum tid efter LO-forbundenes enegang ved OK18-bordet, vil FOA som det største offentlige forbund få øget indflydelse over for de private forbund i den kommende fusion mellem FTF og LO.

Mona Striib er samtidig valgt som formand for FOA's a-kasse.

Næste ordinære kongres afholdes i 2019, men allerede den 6. juni afholdes endnu en ekstraordinær kongres, fordi der skal vælges en ny næstformand til erstatning for Mona Striib.

Forrige artikel Ny måling: Enhedslisten fastholder fremgang Ny måling: Enhedslisten fastholder fremgang Næste artikel Aftale på plads: Ziegler og Bondo lander overenskomst for kommunerne Aftale på plads: Ziegler og Bondo lander overenskomst for kommunerne