Fra statsministerdrømme til baglandsuro: Her er sagerne, der plager Pape

Siden valgkampen er det gået støt ned ad bakke for Konservative, der både har lidt et skuffende valgnederlag og trukket flere uheldige overskrifter om personsager i medierne. Altinget giver dig her et overblik over forløbet.

Det blev hverken til en statsministpost eller 31 pladser i Folketinget for De Konservative ved folketingsvalget i 2022.
Det blev hverken til en statsministpost eller 31 pladser i Folketinget for De Konservative ved folketingsvalget i 2022.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rasmus Lauge Winding

I sommeren 2022 stod Konservative til at blive det største parti i blå blok, mens formand Søren Pape Poulsen bejlede til posten som statsminister.

Et år senere er partiets position vendt på hovedet af et valgnederlag og uro i baglandet. Her kan du få et overblik over hændelserne, der har udspillet sig i partiet det seneste år.

Læs også

15. august 2022

Søren Pape Poulsen meddeler, at han vil gå til valg som statsministerkandidat for Konservative.

24. august 2022

Første historie i en række artikler om Papes dårlige dømmekraft rammer offentligheden. Sager om hans eksmands religion og relation til præsidenten i Den Dominikanske Republik dominerer langt ind i september det danske mediebillede. I samme periode falder partiets opbakning i Epinions meningsmåling fra 16,7 procent til 13,7 procent.

25. august 2022

Konservative står til at gå ti mandater frem ved det kommende valg. Partiet vil dermed opnå 16,7 procent af stemmerne og 31 pladser i Folketinget.

1. november 2022 

Konservative opnår 5,5 procent af stemmerne ved folketingsvalget og får dermed ti mandater i Folketinget.

Sagerne om Søren Pape Poulsens eksmand er de første, der ryster jorden under den konservative formand.
Sagerne om Søren Pape Poulsens eksmand er de første, der ryster jorden under den konservative formand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

14. december 2022 

Danmarks nye regering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne bliver præsenteret; dermed kommer Konservative ikke i regering.

30. maj 2023

Konservative meddeler, at Pernille Weiss (K) er blevet fjernet som partiets spidskandidat ved Europa-Parlamentsvalget i 2024. Beslutningen bliver truffet på baggrund af en intern undersøgelse af arbejdsforholdene på Pernille Weiss’ kontor i parlamentet.

”Der er bred enighed om, at vi ikke genopstiller Pernille Weiss til næste europaparlamentsvalg." siger partiformand Søren Pape Poulsen.

7. juni 2023

Pernille Weiss fortæller, at hun ikke vil forlade Konservative eller trække sig som partiets medlem af Europa-Parlamentet.

”Jeg er konservativ, og det vil jeg blive ved med at være, så jeg forlader ikke Det Konservative Folkeparti.”

Samme dag kritiserer Søren Pape Poulsen udtalelsen og siger, at Pernille Weiss er i en tilstand af ”total fornægtelse”.

Læs også

7. august 2023

Pernille Weiss indstilles til genvalg som Konservatives spidskandidat ved Europa-Parlamentsvalget i 2024 af Konservatives vælgerforeninger i Silkeborg og på Fanø.

8. august 2023

Den Konservative vælgerforening i Silkeborg oplyser, at foreningen alligevel ikke vil indstille Pernille Weiss til genvalg som Konservatives spidskandidat ved EU-parlamentsvalget i 2024.

2. august 2023

Pernille Weiss oplyser, at hun stadig stiller op som spidskandidat for partiet ved det kommende EU-parlamentsvalg.

Sagerne om partiets eneste medlem af Europa-Parlamentet, Pernille Weiss, har for alvor skabt ballade i det konservative bagland frem mod landsrådet i oktober.
Sagerne om partiets eneste medlem af Europa-Parlamentet, Pernille Weiss, har for alvor skabt ballade i det konservative bagland frem mod landsrådet i oktober. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

17. august 2023

Søren Pape Poulsen erkender, at Pernille Weiss forbliver medlem af Europa-Parlamentet for Konservative indtil næste valg.

”Pernille har valgt ikke at trække sig. Det har vi jo opfordret hende til, og det har hun valgt ikke har gøre. Og det er så sådan, det er, indtil næste valg.” 

20. august 2023

Katarina Ammitzbøll siger farvel og tak til Konservative og melder sig ind i Moderaterne. Hun har tidligere siddet i Folketinget for Konservative.

22. august 2023

Tidligere minister og forhenværende konservative formand Lars Barfoed meddeler, at han har meldt sig ind i Moderaterne. 

28. august 2023

22 medlemmer af Konservatives bagland meddeler, at de har indstillet Pernille Weiss som spidskandidat til det kommende EU-parlamentsvalg.

Læs også

30. august 2023

Den tidligere generalsekretær i Konservative fra 1992 til 1998, Peter Sterup, melder sig ud af Konservative på grund af Søren Pape Poulsens linje som formand. Sterup opfordrer i samme ombæring Pape til at trække sig fra formandsposten. Peter Sterup var i sin tid som generalsekretær højre hånd for daværende partiledere Poul Schlüter og Hans Engell.

1. september 2023

Konservatives hovedbestyrelse og forretningsudvalg indstiller enstemmigt Søren Pape Poulsen som formand til partiets landsråd i september. Pape takker i den anledning baglandet for den fortsatte tillid.

5. september 2023 

Søren Pape Poulsen går offentligt ud og understreger, at han regner med stadig at være formand for Konservative ved næste folketingsvalg. 

"Vil man være formand for et parti, så nytter det ikke noget, at man bøjer nakken eller kaster sig på jorden, hvis der er to-tre mennesker i pressen, der synes, at der skal være en anden formand," siger han til DR.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00