Fra terrortrusler til atomaftalen med Iran: her er de sikkerhedspolitiske trusler, Danmark står overfor

I denne serie om Danmarks sikkerhedspolitiske trusler ser vi nærmere på, hvilke trusler Danmark står over for i nærmeste fremtid - herunder terror, cyberangreb, Kinas fremtog og forhandlingerne om en ny atomaftale mellem USA og Iran. 

En Caiman helikopter lander på en militærbase, som en del af Operation Barkhane, som Danmark, siden januar, bistår Frankrig i. 
En Caiman helikopter lander på en militærbase, som en del af Operation Barkhane, som Danmark, siden januar, bistår Frankrig i.  Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Siri Marie Munch Schrøder

Siden 11. september 2001 har terroren stået højt på listen over trusler, der har præget Vesten. Herhjemme har Muhammedkrisen sat Danmark på verdenskortet som muligt terrormål. 

Men i dag er truslerne mange og fletter sig ind i hinanden. 

Cyberangreb er en overhængende risiko, der kræver nye og bedre sikkerhedsforanstaltninger for såvel virksomheder som den danske stat. Oven på et hektisk exit fra Afghanistan har den danske stat ved årets begyndelse sendt 105 soldater til Sahelregionen i Afrika, for, sammen med Frankrig, at bekæmpe Al Qaeda og Islamisk Stat. 

Sideløbende arbejdes der i disse dage for at forhandle en ny atomaftale på plads mellem USA og Iran, oven på den foregående aftales forfald, da USA, ledet af Donald Trump, trak sig ud af den i 2018. 

Dette sker samtidig med, at USA i stigende grad omtaler Kina som en trussel mod vesten, mens resten af de allierede holder vejret frem mod 5. november 2024, hvor det står klart, om Donald Trump endnu engang vinder retten til Det Hvide Hus. 

Tidligere chefanalytiker hos Forsvarets Efterretningstjeneste Jacob Kaarsbo er i studiet, hvor vi taler om, hvilke trusler Danmark står over for. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Kaarsbo

Senioranalytiker, Tænketanken Europa, fhv. chefanalytiker, Forsvarets Efterretningstjeneste
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)