Frederiksen til Vingegaard: Det frivillige Danmark er en stor årsag til dansk cykelsucces

Regeringen stillede med både statsministeren og kulturministeren, da Tour de France-vinderen Jonas Vingegard og en række andre danske cykelryttede lod sig hylde på Københavns Rådhus. Og den anledning brugte regeringen på at fremhæve det danske foreningsliv.  

Foto: Thomas Sjoerup/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

"Jeg har bidt mærke i, Jonas…”

Det var en statsminister på fornavn med den dobbelte danske Tour de France-vinder, Jonas Vingegaard, som onsdag deltog i den nationale hyldest af cykelstjernen på Københavns Rådhus.

”Hver gang, du bliver spurgt om, hvordan det er at vinde tour’en, svarer du altid med et vi,” sagde Mette Frederiksen.

Imens Rådhuspladsen udenfor var fyldt med røde-hvide flag og gule kasketter, havde Jonas Vingegaard og en række danske tourrytter skiftet det farverige lycra-tøj ud med noget mere formelt til hyldestrecepitionen, hvor både kulturministeren og statsministeren havde en tale klar.

Og selvom sidstnævnte anlagde en personlig tone til hovedpersonen i gult, benyttede hun også anledningen til flyve op i helikopteren.

For Vingegaards insisteren på, at hans sejr er en holdindsats, siger noget større.

”Det fortæller på en meget, meget fin måde historien om os danskere,” mente Frederiksen.

Ifølge statsministeren kan en stor del af forklaringen bag den danske succes i Tour de France nemlig også findes i det frivillige foreningsliv rundt omkring i landet.

”Som du fortalte sidste år, da du stod her på rådhuset, så er din og mange andre rytteres bedrifter i høj grad resultatet af alle dem, der er bagved jer.”

”Det er de tusindvis af frivillige borgere i hele Danmark, som - også når det regner og sneer - står derude. Det er en af de vigtigste årsager til, at I kan stå her i dag,” sagde hun.

Eliten står på ryggen af de frivillige

Kulturminister Jacob Engel-Schmidt (M) kom også ind forbi foreningsdanmark i sin tale til de danske ryttere:

"Tak for at være forbilleder. Gode forbilleder for nye generationer af danske cykelryttere og andre idrætsfolk, der ude i vores foreninger både kommer til at køre på cykel på en rigtig flot måde, og på en måde der bare er motion," sagde kulturministeren.

"Og for at bidrage til det store fællesskab, som Danmark er gjort af med foreninger, og som eliten står på til sidst," sagde han. 

Også Københavns overborgmester Sophie Hæstorp (S) opfordrede landets cykelfans til at vippe på kasketten:

”For de tusindvis af frivillige ildsjæle i det danske foreningsliv, som skaber meningsfulde fællesskaber for vores børn og unge. Uden jer, ingen tourvinder,” sagde overborgmesteren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Jonas Vingegaard

Cykelrytter, Tour de France-vinder 2022

0:000:00