Debat

FSB: En boligaftale uden højere grænse på byggeomkostninger vil ikke rejse en eneste ny almen bolig

Ny aftale sikrer, at der kommer flere almene boliger i København. Uden et højere maksimumbeløb på byggeomkostningerne, kan aftalens ambitioner dog ikke blive ført ud i livet, skriver FSB-formand Mads Malik Knudsen.

Den nye aftale er et rigtigt skridt hen mod en mere blandet by, hvor der er plads til alle, men der mangler fokus på byggeomkostninger, skriver Mads Milk Knudsen.
Den nye aftale er et rigtigt skridt hen mod en mere blandet by, hvor der er plads til alle, men der mangler fokus på byggeomkostninger, skriver Mads Milk Knudsen.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Mads Malik Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Københavns Kommune og regeringen har 23 juni indgået en aftale, der sikrer mange flere boliger til en rimelig husleje et godt stykke ud i fremtiden.

Det er svært ikke at være meget glad som formand for et alment boligselskab i hovedstaden, når der landes sådan en aftale - en stærk og tiltrængt aftale om, at vi nu kan bygge mange flere almene boliger i København.

Væsentligt i aftalen er det, at andelen af nye almene boliger i By & Havns udviklingsområder for eksempel Nordhavn bliver hævet til 40 procent frem til 2031. Den andel har indtil nu været 25 procent. 

Og kommunen kan yde et ekstra grundkøbslån, fordi grundene er for dyre i forhold til, hvad det må koste at bygge almene boliger. 

Hæv maksimumbeløbet på byggeomkostninger

Jeg kan ikke understrege nok, hvor meget vi har brug for flere almene boliger i hovedstaden, hvor ingen skal tjene på, at man bor, og hvor huslejen derfor kan holdes nede.

Aftalen er et godt og rigtigt skridt hen mod en mere blandet by, hvor der er plads til alle

Mads Malik Knudsen
Formand, FSB

Alt for mange bliver efterhånden skubbet ud af byen på grund af høje huslejer. Derfor er aftalen et godt og rigtigt skridt hen mod en mere blandet by, hvor der er plads til alle, også dem der ikke har råd til de meget dyre udlejningslejligheder, der skyder op alle vegne. 

Men - for der er et men. Byggematerialer bliver dyrere og dyrere, og det går ud over byggeriet af nye almene boliger, hvor huslejen skal holdes nede.

Derfor har staten hævet det maksimumbeløb, der i lovgivningen er sat for, hvor meget det må koste at bygge almene boliger, med op til 20 procent. Men kun for det nybyggeri, der har været i udbud, men som ikke er bygget endnu. Og ikke for alle de almene boliger, der er under planlægning.

Ministeren må efter min mening gå ind og hæve dette maksimumbeløb generelt, så der er flere penge at bygge for. Ellers bliver der ganske enkelt ikke bygget en eneste ny almen bolig. Det bliver for dyrt, og så kommer der intet ud af den her supergode aftale, og slet ikke 40 procent almene boliger i byudviklingsområder.

Og det vil ødelægge den kloge udvikling af byen. Så kære Christian Rabjerg Madsen – lad os få løst denne udfordring nu – for hvis der er noget, vi er klar til, så er det at bygge en mere mangfoldig og blandet by, men det kræver politiske løsninger.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Malik Knudsen

Formand, fsb, politisk konsulent, Landsforeningen Lev
stud.cand.pæd. (Aarhus Uni.), BSc i uddannelsesvidenskab (Aarhus Uni. 2021)

0:000:00