Debat

FTF: H&M's sikkerhedsmangler er utilgivelige

DEBAT: H&M er igen kommet i søgelyset for elendige og direkte farlige arbejdsforhold på tøjfabrikker i Bangladesh, skriver formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, der kalder tøjgigantens sikkerhedsmangler for et utilgiveligt svigt. 

Tekstilarbejderne udsættes for utilgivelige arbejdsforhold på H&M's tøjfabrikker i Bangladesh, skriver Bente Sorgenfrey, formand for FTF. 
Tekstilarbejderne udsættes for utilgivelige arbejdsforhold på H&M's tøjfabrikker i Bangladesh, skriver Bente Sorgenfrey, formand for FTF. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bente Sorgenfrey
Formand for FTF

I dag, onsdag 7. oktober, markerer den internationale fagbevægelse World Day for Decent Work. Det har vi gjort siden finanskrisens start i 2008, som har lagt ekstra pres på lønmodtageres arbejdsvilkår verden over.

Jeg ville gerne have skrevet om de store fremskridt for tekstilarbejderes arbejdsvilkår, som Bangladesh-aftalen har afstedkommet siden sin vedtagelse i 2013. Aftalen handler om brand- og bygningssikkerhed på tekstilfabrikker og er udformet sammen med fagbevægelsen i Bangladesh, som vi i FTF støtter gennem Ulandssekretariatet.

Den kom i stand efter den forfærdelige Rana Plaza-ulykke i Bangladesh i 2013, hvor 1.127 mennesker omkom, og 2.515 blev såret, da en tekstilfabrik styrtede sammen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Aftalen har bestemt haft gavnlige effekter. På to år har man udført 1.531 uafhængige fabriksinspektioner. De inspektioner har medført over 1.000 virksomhedsplaner for at rette op på manglende sikkerhedsforanstaltninger, hvoraf langt de fleste efterfølgende er blevet godkendt.

H&M i søgelyset
Derfor er det dybt uforståeligt, at vores svenske nabos tøjgigant H&M nu igen er kommet i søgelyset for elendige og direkte farlige arbejdsvilkår på tøjfabrikker i Bangladesh. En stor multinational virksomhed som H&M, der i 2014 præsterede en profit på 20 milliarder svenske kroner, og som har dyre sportsikoner som David Beckham på lønningslisten, burde være i stand til at sikre brandtrapper, nødudgange og helt selvfølgelige sikkerhedsforanstaltninger på de fabrikker, som producerer deres tøj.

H&M, der i 2014 præsterede en profit på 20 milliarder svenske kroner, og som har dyre sportsikoner som David Beckham på lønningslisten, burde være i stand til at sikre brandtrapper, nødudgange og helt selvfølgelige sikkerhedsforanstaltninger. 

Bente Sorgenfrey
Formand for FTF

Et internationalt samarbejde kaldet Clean Clothes Campaign har netop udgivet en rapport, der viser, at H&M’s påståede indsats, som den er beskrevet i H&M’s egen årlige CSR-rapport, langt fra stemmer overens med de faktiske vilkår ude på tøjfabrikkerne.

H&M er ellers én blandt mange tøjproducenter og forhandlere verden over, der har underskrevet Bangladesh-aftalen.

Pynter på sandheden 
Det er på baggrund af viden fra en fabriksinspektion, at Clean Clothes Campaign har kunnet konstatere, at H&M i bedste fald ikke lever op til kravene og i værste fald bevidst har pyntet sandheden om standarderne på de fabrikker, som producerer H&M’s tøj.

Rapporten fortæller, at H&M er langt fra at få rettet op på de mangler, som inspektører har påpeget ved gennemgang af fabrikkerne. Hvad værre er, påpeger Clean Clothes Campaign, er den mangelfulde sikkerhed netop på de fabrikker, som H&M selv betegner som ”Guld”- og ”Platin”-fabrikker. Altså fabrikker, som H&M vurderer som de bedste inden for arbejdsvilkår og miljøbevidsthed blandt deres leverandører.

Utilgiveligt svigt
Det er et utilgiveligt svigt af H&M. Det er et svigt, først og fremmest for de fattige tekstilarbejdere, som producerer virksomhedens tøj i faldefærdige brandfælder af fabrikker. Og det er et svigt over for H&M’s egne kunder, som i god tro køber virksomhedens tøj.

Som formand for FTF, der er en del af den internationale fagbevægelse, vil jeg på det kraftigste opfordre H&M til at overholde Bangladesh-aftalen. Som en stor multinational tøjkæde har H&M et ekstra stort ansvar for at producere tøj under acceptable og helt igennem opnåelige arbejdsvilkår.

Vi skal derfor stille krav til virksomheder som H&M. Du og jeg ville aldrig acceptere de arbejdsvilkår, som tekstilarbejdere udsættes for i blandt andet Bangladesh, herhjemme. Vi skal kræve, at vores tøj produceres under anstændige og sikre vilkår. Også på den anden side af kloden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Sorgenfrey

fhv. næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), vicepræsident, i den europæiske fagbevægelse ETUC, næstformand, Europabevægelsen, næstformand Professionshøjskolen Absalon
pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

0:000:00